Foto in video

Pod vodo deli Grčije, Turčije in Bolgarije, umrlo najmanj pet ljudi, več jih pogrešajo

S.R.
6. 9. 2023, 07.40
Posodobljeno: 6. 9. 2023, 07.41
Deli članek:

V delih Grčije so včeraj zabeležili katastrofo. Ekstremni nalivi, ki so jih bili deležni tudi v Turčiji in Bolgariji, so povzročili veliko škode in terjali smrtne žrtve.

Profimedia
Poplavilo je tudi več ulic v Istanbulu.

Le nekaj dni po tem, ko so v Grčiji tudi s pomočjo dežja ukrotili obsežen požar na severu države, so morali gasilci znova množično na teren. Tokrat je bilo vode preveč. Največje težave so namreč povzročale poplave, saj je voda zalivala domove, podjetja in ceste, s katerih je odnašala avtomobile in druge predmete. Za katastrofo je poskrbel ciklon Daniel, ki je v Grčiji po zadnjih podatkih terjal eno smrtno žrtev. Vse razsežnosti katastrofe bodo znane šele v prihodnjih dneh.

V pristaniškem mestu Volos v Tesaliji je umrl moški, govedorejec, ki se je želel prebiti do svoje živine in na katerega se je podrla stena. Po navedbah lokalnih gasilcev so bile za smrt najverjetneje krive poplave. V istem mestu se je v zagati znašlo tudi dobrih 90 varovancev doma za starejše, ki so jih morali spraviti na varno. Prav tako je tam z ulic odneslo številne avtomobile, ki so končali v blatni kopeli na obali. Enega moškega, ki ga je odneslo skupaj z avtomobilom, še iščejo. Iz avtomobila pa se je uspel rešiti njegov sin. Skupno pogrešajo še najmanj pet ljudi, ki so jih verjetno odnesle poplave.

»Z vidika količine padavin v 24 urah gre za najbolj ekstremne vremenske razmere odkar obstajajo evidence,« je v izjavi za javnost dejal grški minister za podnebne razmere in civilno zaščito Vasilis Kikilias, ki je prebivalce pozval, naj se zadržujejo v domovih. Po njegovih navedbah bo močno deževalo še do današnjega popoldneva.

Ogromno je bilo tudi izpadov električne energije, pri čemer jo je najhuje skupila Tesalija. Ob Volosu so opustošenje doživel zlasti na bližnjem goratem predelu Pelion, pa tudi na Skiatosu, majhnem otok v Egejskem morju. Na območju Peliona so po podatkih grške meteorološke službe včeraj zabeležili 754 milimetrov padavin. Za primerjavo so dodali, da na območju Aten letno povprečno pade približno 400 milimetrov dežja. Na otoku Skiatos medtem zaradi poplav ne morejo pristati letala, je potrdil tiskovni predstavnik nemškega upravljavca letališč Fraport, ki upravlja z regionalnimi letališči v Grčiji.

Težave tudi v Turčiji in Bolgariji

S poplavami se srečujejo tudi v Turčiji in Bolgariji. V Turčiji so po navedbah notranjega ministra Alija Yerlikaye pogrešane še najmanj štiri osebe, zabeležili pa so najmanj dve smrtni žrtvi. Dve osebi sta umrli na severozahodu države, kjer so hudourniki opustošili enega od kampov, v katerem se je nahajalo 12 dopustnikov. Reševalci so tam že našli dve trupli, šest oseb pa so uspeli rešiti. Poplave so dosegle tudi Istanbul, kjer je voda zalila več ulic in domov, zaradi česar so morali zapreti več postaj podzemne železnice, več ljudi pa je ostalo ujetih tudi v lokalni knjižnici.

Dve osebi sta umrli tudi v Bolgariji, še najmanj tri pa pogrešajo, je potrdil bolgarski premier Nikolaj Denkov. Tam je bilo najhuje ob obali Črnega morja. V zagati se je znašlo več sto ljudi, ki so dopustovali vzdolž obale in so jih morali evakuirati. Lokalne oblasti v občini Tsarevo so že razglasile izredne razmere, prebivalce in turiste pa so pozvale, naj se zatečejo v višja nadstropja domov in hotelov.

Profimedia
V Grčiji je najhuje na območju Tesalije.