Foto in Video

Voda ruši mostove, poplavlja in odnaša vse pred sabo, avtomobile celo v morje. In še vedno močno dežuje

G.G.
5. 9. 2023, 18.53
Posodobljeno: 5. 9. 2023, 20.57
Deli članek:

Ekstremni nalivi so povzročili veliko škode v delih Grčije. Najhuje je na otočju Severni Sporadi in na celinskem območju Tesalije.

Profimedia
Potočki so se spremenili v besne hudournike.

Grške oblasti so zaradi ciklona Daniel, ki prinaša padavine brez primere, prepovedale potovanja v številne osrednje regije države. V pristaniških mestu Solos in na otoku Skiatos je močno deževje odnašalo avtomobile, nekatere vse do morja. Po ulicah Skiatosa je cel dan drla besna voda, odnašala vse pred sabo in poplavljala stanovanja. Oblasti so zaradi nevarnosti deročih voda prepovedale vožnjo z avtomobili.

V mestecu Zagora v Tesaliji je v 10 urah padlo 528 milimetrov dežja. Do četrtka pa pričakujejo še 300 do 500 milimetrov. Za primerjavo navedimo, da je v času katastrofalnih avgustovskih poplav v Sloveniji merilna postaja na Letališču Jožeta Pučnika v šestih urah najhujših nalivov izmerila 160 milimetrov dežja, v 12 pa 199 milimetrov. V Zagori pa je, kot rečeno, padlo skoraj trikrat več dežja. V enem dnevu skoraj toliko kot je letno povprečje.

Grški mediji poročajo o eni smrtni žrtvi. Na obrobju Volosa je moški reševal svoje živali, nanj pa se je zrušil zid in ga pokopal pod seboj. Še eno osebo pogrešajo, predvidevajo, da so jo odnesle poplavne vode. 

Na številnih območjih je bila prekinjena oskrba z električno energijo, omejena pa je bila tudi uporaba mobilnih telefonov in interneta.

Profimedia
Poplavljene ulice v Volosu.

Profimedia
Poplavljene ulice v Volosu.