Uspeh prikazan za Zahod

Šojgu trdi, da Ukrajina v protiofenzivi utrpela ogromne izgube

G.G./STA
5. 9. 2023, 16.17
Posodobljeno: 5. 9. 2023, 16.19
Deli članek:

Včasih navajamo ukrajinske oblasti, včasih ruske, njihove izjave je treba brati z rezervo, saj niso namenjene obveščanju o dejstvih.

Profimedia
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Od začetka protiofenzive naj bi Ukrajina po besedah ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja izgubila 66.000 vojakov. Šojgu je ob tem dejal, da "ukrajinske oborožene sile v nobeni od smeri niso dosegle svojega cilja", ter da so v času tako imenovane protiofenzive izgubile tudi večje število zahodnih oborožitvenih sistemov in druge opreme. Šojgu meni, da skuša Kijev Zahodu predstaviti delne uspehe, da bi še naprej prejemal vojaško pomoč,

Trditev ruskega obrambnega ministra sicer ni mogoče neodvisno preveriti, tako Moskva kot Kijev pa sta pogosto nagnjena k pretiravanju, ko dajeta izjave o sovražnikovih izgubah, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Po besedah predstavnikov ukrajinske vojske naj bi sicer njeni pripadniki prebili prvo rusko obrambno linijo pri Zaporožju na jugu države, vendar pa je Ukrajina od začetka protiofenzive, ki traja že več kot tri mesece, doslej pridobila le malo ozemlja.