Množični turizem

Koliko bomo morali z naslednjim letom plačati, če bomo želeli obiskati Benetke?

S.Š.
5. 9. 2023, 18.50
Posodobljeno: 5. 9. 2023, 18.52
Deli članek:

Spomladi bodo Benetke turistom začele zaračunavati vstopnino.

arhiv Svet24
Benetke

V Benetkah nameravajo prihodnje leto uvesti vstopnice po ceni pet evrov za enodnevne izletnike, da bi poskušali nekoliko zmanjšati turistično obremenitev mesta, je sporočil beneški mestni svet.

Vstopnice bodo najprej poskusno uvedli za 30 dni, v času, ko je obisk največji. To je predvsem med spomladanskimi počitnicami in poletnimi vikendi. Vstopnico bodo morali kupiti vsi obiskovalci mesta, ki so starejši od 14 let.

Mesto ogrožajo podnebne spremembe in turizem

Cilj mesta je bil najti "novo ravnovesje med pravicami tistih, ki živijo, študirajo ali delajo v Benetkah, in tistih, ki obiščejo mesto", je povedal mestni svetovalec za turizem Simone Venturini. Načrt, ki je bil prvič predstavljen leta 2019, je bil najprej odložen zaradi covida-19, ki je odgnal turiste, kasneje pa zaradi tehničnih in postopkovnih razlogov. Medtem se je obisk Benetk še povečal, tujcev pa je v mestu pogosteje več kot domačinov.

Strokovnjaki Unesca so medtem julija priporočili, da se Benetke dodajo na seznam ogrožene svetovne dediščine, saj so trdili, da Italija ne naredi dovolj za zaščito mesta pred vplivi podnebnih sprememb in množičnega turizma.