Ciklon Daniel

Grčija pred novo apokalipso, obetajo se jim »poplave zgodovinskih razsežnosti«

S.R.
5. 9. 2023, 06.59
Posodobljeno: 5. 9. 2023, 09.25
Deli članek:

Grčija, kjer celotno poletje pustošijo obsežni gozdni požari, je z deževjem v zadnjih dnevih dočakala nekaj utehe, a se je zdaj znašla pred novo nevarnostjo. V delih Grčije grozijo obsežne poplave.

Ventusky/Neurje.si
Prikaz globokega ciklonskega območja ter front, ki bodo Grčiji prinesle obsežne poplave. Vir:

Kot so v ponedeljek sporočili iz grške civilne zaščite, je lahko država po zadnjih treh mesecih boja s požari končno malo zadihala, k čemur so v veliki meri prispevale obilne padavine v zadnjih dnevih. Tako jim je končno uspelo v veliki meri pogasiti tudi obsežen požar v gozdu Dadia v bližini grško-turške meje. A so ob prihodu nevihtnega sistema, ciklona z imenom Daniel, na vidiku nove velike težave. Ta bi lahko po zadnjih napovedih meteorologov v naslednjih 48 urah na celini, zlasti na območju pokrajine Tesalija, postregel z rekordnimi padavinami. A nevarnost ni omejena samo na celinski del države, saj težave pričakujejo vsaj še na otoku Euboea, kjer zaradi obsežnih požarov pred dvema letoma zemlja nima več naravne opore, ki jo nudijo drevesa. Pa tudi na Sporadih in Peloponezu.

V grški civilni zaščiti so včeraj opozorili, da se v naslednjih dnevih pričakuje »obilno deževje, nevihte, toča, udari strel in izdaten padec temperature.« Podobno kot pri slovenskih poplavah to poletje tovrstna neurja za Grčijo v tem letnem času niso značilna, saj se običajno pojavljajo od oktobra naprej. Po nekaterih scenarijih do sredinega večera v delih Grčije pričakujejo tudi do 500 milimetrov padavin.

»Trenutno številni Slovenci dopustujejo v Grčiji, zato se nam zdi omembe vreden podatek, da bo zahodni del države v roku 24 ur precej na udaru, kar se količine padavin tiče (podobno kot pri nas v začetku avgusta),« so medtem opozorili na portalu Neurje.si, kjer kljub temu, da so »otočja kar precej oddaljena od samega središča dogajanja,« odsvetujejo potovanja v kraje severno ali severozahodno od Aten, saj bodo »obsežne poplave več kot verjetne. Taka količina padavin bo privedla do hudourniških poplav - razlog pa je prisotnost ciklonskega območja ter ogromne vlage, ki ga nudi Egejsko morje in bo poskrbelo za dolgotrajnost padavin.«

Na portalu so danes dodatno pojasnili, da se zdaj meteorološki modeli za Grčijo »nakazujejo poplave zgodovinskih razsežnosti.« Po njihovih navedbah lahko Tesalija do četrtka prejme tudi več kot 1000 litrov dežja na kvadratni meter. »Za primerjavo: avgustovske poplave pri nas so imele na najhujšem območju med 300-400 l/m2 (sicer v razmeroma krajšem časovnem obdobju), Grke pa čaka dobeseden 'potop', če se ta scenarij izpolni.«