Na severu neurja, na jugu vročina

VIDEO: Rešilec zaradi požara ni mogel do obolele ženske - umrla je

P.K./STA
25. 7. 2023, 10.48
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 11.15
Deli članek:

Medtem ko se sever Italije sooča s hudimi neurji, je v drugih predelih te države povsem druga zgodba. Živo srebro v termometrih je “ponorelo”.

Profimedia
V provinci Palerma imenovani Monte Caputo se gozdni požar bliža hišam.

V južni in osrednji Italiji vztraja huda vročina. Padel je celo vročinski rekord; živo srebro se je v Palermu včeraj ustavilo pri 47 stopinja, kar je preseglo prejšnji rekord, ki je znašal 44,8 stopinje Celzija in sega v leto 1791. Včeraj je torej Palermo doživel najtoplejši dan v več kot 200 letih! Zaradi visokih temperature je ponekod prišlo celo do izpadov električne energije. Vročino spremljajo požari. 

Na Siciliji so zaradi požara v okolici Palerma danes zaprli letališče v Palermu. Odpovedali so več deset letov. Zaprtih je tudi več delov avtoceste A29, domove je moralo zapustiti okoli 1500 ljudi. Požar v bližini letališča je izbruhnil v ponedeljek, pri gašenju si pomagajo z letali in helikopterji, delo pa gasilcem otežuje močan veter. Danes naj bi na Sicilijo prispela še letala za gašenje iz drugih delov Italije.

Ženska nastradala

Dim od požara je danes Palermo, zaznati je tudi močan vonj po zažganem. Na hribu Bellolampo gori na odlagališču smeti, zato obstaja nevarnost strupenih plinov. Požar je dosegel tudi bližino ene od mestnih bolnišnic.

Na območju Palerma je umrla 88-letna ženska, ki je imela zdravstvene težave, a reševalci zaradi požara niso uspeli dovolj hitro priti do nje.

Meteorologi tudi danes in jutri napovedujejo nadaljevanje vročinskega vala z rekordnimi temperaturami, ki bi na območju Sicilije in Sardinije lahko dosegle tudi rekordnih 48 stopinj Celzija. Do četrtka naj bi se vročinski val postopoma umiril, nato naj bi temperature po vsej državi nekoliko upadle.