Nevarne samice, samci ne

Smrtonosni pajek na Rabu plaši turiste, protistrupa ni

P.K.
25. 7. 2023, 09.33
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 10.24
Deli članek:

Več hrvaških medijev poroča, da turiste na otoku Rab vznemirjajo črne vdove. Njihov ugriz je lahko tudi usoden.

Profimedia
Strupena je samo samica črne vdove.

Da jih srečujejo na tem otoku, ni nič neobičajnega, saj je značilno, da živijo v pasu ob obali, zlasti na pustih kamnitih predelih, nemalokrat pa se naselijo tudi v domove.

Turisti, ki so jih opazili, so klicali v ambulanto na Rabu in preverjali, ali imajo protistrup za vbrizganje v primeru ugriza, a je bi njihov odgovor negativen. Nimajo ga niti v Zavodu za hitro medicinsko pomoč Primorsko-goranske županije, prav tako v reški bolnišnici.

Iz Zavoda za javno zdravstvo so jim javili, da ni nujno, da ob ugrizu črne vdove prizadetemu vedno vbrizgajo protistrup, bolj gre za lajšanje simptomov ugriza. Protistrup menda vbrizgajo ranljivemu prebivalstvu.

Ostaja na mreži

Strupena je samo samica črne vdove, ki zraste do 15 mm in ima na kroglastem zadku bleščeče se črnega telesa rdeče pike, je pa zanjo značilno, da se skoraj ves čas zadržuje samo v svoji pajčevini. Ugrizne le v obrambi, če se je dotaknemo.

Če se to zgodi, bosta na mestu ugriza nastala rdeč obroč in oteklina, okoli pol ure zatem pa bo začela bolečina, ki bo širila naprej po telesu. Sledijo lahko slabost, solzenje, slinjenje, krči po obrazu, bruhanje, znojenje, glavobol, težko dihanje, divjanje srca in stiskanje v prsnem košu. Ugriz črne vdove je lahko smrtno nevarno za ljudi s srčnimi težavami, otroke in ostarele osebe.