Brez odločnega odgovora

Marka Rupnika, ki je zlorabljal nune, Cerkev tretira (pre)milo

P.K./STA
25. 7. 2023, 08.58
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 09.05
Deli članek:

Sakralni umetnik, pater Marko Rupnik, ki ga obtožujejo psihičnih in spolnih zlorab redovnic, je dokončno izključen iz jezuitskega reda, je sporočil italijanski časnik La Repubblica. Dodaja, da Rupnik ostaja duhovnik, čeprav naj bi jezuiti razmišljali tudi o tem, da bi ga razrešili duhovništva.

Ljubljanska nadškofija
Pater Marko Rupnik

Rupnik je obremenjen, da je pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku že pred izključitvijo prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih, ter vse oblike duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje, česar pa se ni držal. Lani avgusta je denimo somaševal v rimski baziliki svete Praksede in s tem ignoriral prepovedi, ki so ga doletele zaradi obtožb o spolnih zlorabah.

Do konca januarja letos je v baziliki Praksede tudi pridigal, kasneje pa v rimski baziliki svetega Janeza v Lateranu še predstavljal svoje mozaike skupini obiskovalcev. Prepovedi, ki so mu jih naložili torej ni spoštoval sam, niti ga k temu ni na nikakršen način prisilila Cerkev ...