Še ni miru

Drugi del torkovih neurij zaključen, ni pa še konec

G.G.
25. 7. 2023, 07.55
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 07.14
Deli članek:

Po večernih in nočnih nalivih so že na vrsti nove pošiljke nalivov in toče.

Arso
Značilna oblika nevihtnega pasu.

Nad severovzhodno Italijo je že zjutraj "plesal" sistem močnih neviht, ki je okoli 8. ure dosegel zahodno Slovenijo. Vremenoslovci so pravilno predvidevali, da bo prešel celo državo in to zelo hitro. "Odcepljena" nevihta je po 8. uri dosegla Ljubljano. Že pred prihodom tega nevihtnega sistema se je razvila kakšna posamezna nevihta. Krepkejši sta bili na območju Velenja in Koroške med Slovenj Gradcem, Dravogradom in Muto. Okoli 8.30 so "hude minute" doživljali v Mariboru in okolici, nato pa se je najbolj "oster" nevihtni pas usmeril proti Prekmurju.

V Mariboru je bilo med drugim več primerov črpanja vode iz prostorov zaradi dviga podtalnice in posredovanja zaradi odkritih streh objektov, pa tudi padca drevesa na hišo in eno od osnovnih šol. V Šentilju se je sprožil plaz, ki ogroža hišo, v Sveti Ani je veter podrl veliko število dreves, je povedala vodja mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc. O vetrolomu med drugim poročajo še iz Hoč, Puconcev, Rogašovcev in Lenarta. Nekaj težav so imeli v osnovni šoli v Negovi, kjer so po besedah ravnatelja Mateja Kranerja zaradi močnega vetra nekoliko zamakala streha in okna. Vse so že pobrisali, večje škode ni, je povedal za STA.

Andreja Domadenik / Neurje.si
Na Pobrežju v Mariboru je padlo več dreves.

Rogoviljenja vremena še ni konec. Na Agenciji RS za okolje (Arso) poudarjajo, da je še vedno povečana verjetnost krajevnih neurij, ki bodo najpogostejša pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči na sredo. Pričakujemo nalive, močne sunke vetra in krajevno tudi točo. Ob tem bodo možna razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanja padavinske in zaledne vode.

Ob 12.30 je, spet iz smeri Italije, do zahoda Slovenija prisopihala nova močnejša nevihtna linija, ki je nekaj po 13. uri dosegla osrednjo Slovenijo, po 14.30 pa se je poslovila na vzhodu, z zavojem na Madžarsko in vzhod Avstrije.

Izkušeni meteorolog Branko Gregorčič je že včeraj svetoval, naj bodo ljudje zelo pozorni na vremensko dogajanje in sproti spremljajo opozorila in radarsko sliko ter omejijo aktivnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno. Stanje bodo spremljali tudi na agenciji in po potrebi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila. Ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi bo v večjem delu države verjetno prišlo do razlivanja hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda. Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo ponovno najmočneje naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države.

Zaradi posledic neurij prihaja do številnih motenj v železniškem prometu in posledičnih zamud. Kot so danes sporočili iz Slovenskih železnic (SŽ), na posameznih odsekih prog prihaja do popolnih prekinitev prometa, nepričakovanih zapor posameznih tirov in vpeljave počasnih voženj za zagotavljanje varnosti.

Arso
Od Vidma proti Novi Gorici. Bo pravočasno oslabela?

Andreja Novak / Neurje.si
"Ujeta" toča v okolici Negove.