Neurje ni prizanašalo

Kot sodni dan: evakuacija, toča v velikosti tenis žogic, požari...

S.Š./STA
25. 7. 2023, 06.59
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 09.20
Deli članek:

Nevihtna celica, ki je včeraj zvečer z zahoda dosegla Slovenijo, je povzročila neurja s točo, močnimi sunki vetra in silovitim deževjem.

STA
Posledice nočnega neurja na Goriškem. Razbite šipe zaradi toče na avtomobilu.

O toči so med drugim poročali s Krasa in iz Vipavske doline. Burno vremensko dogajanje se je pomikalo z zahoda proti vzhodu in je do polnoči doseglo Hrvaško.

"Prva močna nevihta se je iznad Furlanije-Julijske krajine pomaknila nad Goriško, Vipavsko dolino in se še nekoliko okrepila, tako da je povzročila tudi ponekod zelo debelo točo in sunke vetra. Ko je prišla v notranjost države, je nekoliko oslabela, a še vedno povzročala točo, malo manjšo, na primer okoli Logatca in Idrije, okoli Ribnice pa so bile tudi težave zaradi zelo močnega vetra," so malo pred polnočjo za STA povedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Tamara Velušček
Okoli 22. ure včeraj je toča klestila po Logatcu.

Rdeč alarm

Zaradi velike verjetnosti debele toče, močnih sunkov vetra in zelo močnih nalivov je Arso včeraj zvečer za nekaj časa izdal najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti za jugozahodno in osrednjo Slovenijo, kasneje pa tudi za jugovzhodni del. Okoli polnoči je bilo za vso državo znova v veljavi oranžno opozorilo.

Močan dež in veter ter toča so podirali drevesa, telekomunikacijske drogove in napeljave, odkrivali strehe, meteorne vode so poplavljale objekte, pojavilo se je tudi nekaj plazov. Na Goriškem so zaradi nevihte po poročanju TV Slovenija za kratek čas ostali brez elektrike. Neurje je zajelo tudi dele Gorenjske in osrednje Slovenije.

Evakuacija iz kampa

Na terenu je trenutno 70 gasilskih enot. Gasilci odstranjujejo drevesa z lokacij, kjer ogrožajo objekte ali prometno infrastrukturo, pokrivajo poškodovane strehe, črpajo meteorno vodo. Strele pa so zanetile požar kurilnice v Vogrskem, nadstreška ob stanovanjskem objektu v naselju Varoš v občini Makole in požar gospodarskega poslopja v Spodnjem Gruškovju v občini Slovenska Bistrica.

Gasilci so med drugim sodelovali pri evakuaciji otrok iz kampa Lepena v Bovcu, so danes sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Po do sedaj zbranih podatkih so zabeležili 157 dogodkov, največ na območju regijskega centra za obveščanje Celje, in sicer 76 dogodkov, 34 na območju Ljubljane, 29 na območju Nove Gorice, po štiri na območjih regijskih centrov Maribor, Postojna in Kranj ter tri na območju Slovenj Gradca.

Nočno neurje je znova povzročilo največ težav na Celjskem. Na območju Elektra Celje je bilo brez elektrike okoli 1500 odjemalcev.

Nekaj po 1. uri je v Spodnjih Grušovjah v konjiški občini strela udarila v gospodarsko poslopje in zanetila požar. Posredovali so gasilci PGD Tepanje, Slovenske Konjice, Loče, Draža vas in Žiče, ki so požar omejili in pogasili. Ogenj je objekt v celoti uničil.

Hudo je bilo tudi v Občini Rogatec, ki jo je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom, vendar kot je za STA povedal župan Martin Mikolič na objektih ni nastala večja gmotna škoda. Orkanski veter je razkril en stanovanjski in en kmetijski objekt, podrl drevesa preko cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Gasilci so po županovih besedah posredovali v 11 primerih, kjer so odstranjevali podrta drevesa s cestišč.

V Trških Gorcah se je na cesto sprožil plaz. Aktivirani so bili gasilci PGD Rogatec, ki odpravljajo posledice neurja, prekrivajo razkriti strehi in odstranjujejo drevesa za vzpostavitev prometnih povezav, dežurni Elektro podjetja Celje pa vzpostavljajo električne vode.

Okrog 00.18 ure je neurje zajelo tudi območje občine Slovenske Konjice. Orkanski veter je tam razkril več stanovanjskih in drugih objektov, med drugim streho osnovne šole v Ločah, podrl drevesa preko cest in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. 

Tudi Severna Primorska se je soočala s hudim neurjem. Padala je debela toča, ki je poškodovala strehe, okna in avtomobile predvsem v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko. Močan veter je ruval drevesa in odkrival strehe na širšem območju Goriške, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Samo Kosmač.

"Po zadnjih podatkih je toča poškodovala veliko streh, razbijala strešna okna in poškodovala tudi veliko avtomobilov. Veliko je bilo tudi podrtega drevja in poškodovane infrastrukture. Potem se je neurje premaknilo na ajdovsko področje, kjer tudi poročajo o odkritih in poškodovanih strehah na stanovanjskih in gospodarskih območjih v naseljih Erzelj in Gozd," je povedal Kosmač.

V centru za obveščanje so samo danes zjutraj prejeli več kot 200 klicev občanov, ki so potrebovali pomoč. Vendar celotne slike še nimajo, saj se bo prava škoda pokazala šele čez dan.

Že od ponedeljka zvečer so na delu vse razpoložljive gasilske enote, ki pomagajo ljudem pri pokrivanju streh, da ne bi ob dežju prihajalo do še večje škode.

Pestro bo tudi danes

Zaradi prehoda vremenske fronte je bil zvečer oviran promet predvsem v dolenjskem in štajerskem delu države, so sporočili s prometno-informacijskega centra.

Zaradi odstranjevanja posledic neurja bodo vlaki, ki vozijo med Celjem in Poljčanami ter med Jesenicami in Novo Gorico, vozili z daljšimi zamudami, so sporočili s Slovenskih železnic. Neurja, ki so v ponedeljek popoldne in v noči na torek zajela večji del države, so namreč težave povzročila tudi v železniškem prometu.

Agencija RS za okolje (Arso) je tudi za danes izdala oranžno opozorilo zaradi velike verjetnostni neurij za celotno Slovenijo. V severnem delu države se bodo čez dan nadaljevali nalivi, v južni polovici pa je popoldne lokalno verjetnost debelejše toče. Na Arsu ob tem ne izključujejo možnosti razlivanja hudourniških vodotokov in manjših rek.