Arso izdal rdeče opozorilo

FOTO: Čez Slovenijo silovit nevihtni pas, klestila debela toča, v Ajdovščini izmerili sunek 118 km/h!

R.T.
24. 7. 2023, 20.30
Posodobljeno: 24. 7. 2023, 23.20
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) je za osrednjo Slovenijo ter jugozahod in jugovzhod države izdala rdeče opozorilo. Slovenijo je namreč v večernih urah dosegel zelo močan nevihtni pas, supercelična nevihta, ki so jo spremljali močni sunki vetra in nalivi. Iz delov Slovenije poročajo o debeli toči.

Neurje.si/Emira Kovačevič
Debela toča v naselju Orehovlje v Občini Miren - Kostanjevica.

Napovedi meteorologov se uresničujejo, saj je v Slovenijo po 21. uri z zahoda prispel močan nevihtni pas, pri čemer so pri Arsu za jugovzhod in osrednjo Slovenijo oranžno stopnjo vremenske ogroženosti povišali v rdečo. Zelo močna nevihtna celica je namreč na poti  iz Furlanije-Julijske krajine ter je že dosegla območje Goriških brd in Nove Gorice. Pomika se proti vzhodu in jugovzhodu. »Zaradi velike verjetnosti debele toče, močnih sunkov vetra in zelo močnih nalivov izdajamo rdečo stopnjo vremenske ogroženosti,« so zapisali pri Arsu. Malo pred 22. uro je nevihta že prečkala širše območje Idrije in nadaljevala pot na Dolenjsko, pri čemer je glavnina za las zgrešila Ljubljano.

Kot so še pojasnili pri Arsu, nevihto spremljajo močni sunki vetra. V Ajdovščini so denimo izmerili sunek s hitrostjo 118 kilometrov na uro. O toči med drugim poročajo iz Nove Gorice, Krasa in Vipavske doline. Medtem se je nekoliko manjša nevihtna celica proti vzhodu premikala čez Gorenjsko. Arso je malo po 22. uri stopnjo opozorila na najvišjo, rdečo, dvignil tudi za jugovzhod Slovenije. Ob približno 23. uri so nato pri Arsu opozorili, da se čez Furlanijo-Julijsko krajino v smeri Nove Gorice premika nova nevihtna celica, a je njena pot nekoliko južneje od predhodnice.

Informacije o posledicah današnjega dogajanja bodo znane jutri.

Napoved malo pred 21. uro

Kot so sicer že malo pred 21. uro opozorili ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si, se lahko pričakuje »silovit vetrovni piš in lokalno tudi debelo točo.« Pozneje so dodali, da gre za zelo intenzivno dogajanje, močna nevihta pa se bo hitro pomaknila proti osrednjemu delu države. »Ne zadržujte se na prostem, saj je lahko smrtno nevarno! Veter bo najverjetneje povzročil obširen vetrolom po celotnem pasu. Možna je tudi večja toča,« so z vso resnostjo zapretili, pri čemer so izpostavili predvsem Novo Gorico z okolico.

Lažna slika

Slovenijo je danes že prešel en nevihtni pas, ki je nad naše kraje prispel iz Italije. Premikal se je hitro in povečini ni poskrbel za dramo, a se je ena močnejša nevihtna celica razvila nad Postojno in nato na Dolenjskem oslabela. Vse to je razvidno z radarske slike padavin agencije Arso, ki jo državljani zlasti po dogajanju v zadnjem obdobju najverjetneje že dobro poznajo. Malokdo pa ve, da lahko radar tudi »laže« oziroma da prikaz na radarski sliki ni nujno tudi odraz resničnega stanja na nebu.

To se je kot kaže zgodilo danes. Kot so namreč pojasnili pri Arsu, je bilo na radarski sliki padavin videti, da se nad Ljubljano nahaja nevihta s padavinami, a je lahko vsak Ljubljančan, ki je v tistih trenutkih stal pod milim nebom, opazil, da ga ni namočilo. »Če ste pozorni in spremljate našo radarsko sliko padavin, bi lahko sklepali, da trenutno dežuje v okolici Ljubljane. A tokrat temu ni tako,« so pri Arsu zapisali na družabnem omrežju. Kot so pojasnili, je »radar na Lisci lažno zaznal padavine,« kar se je zgodilo zaradi močnejše nevihte v okolici Trenta na severu Italije. Mehanizma, ki stoji v ozadju tega pojava, zaenkrat niso podrobneje pojasnili. Bralcu, ki mu je morda domače področje elektromagnetnega valovanja, radijskih valov in radarske zaznave, to najverjetneje ne predstavlja pretrdega oreha.