Zdaj mora plačati

Brezposelni zidar Slovencu na Rabu na črno zabetoniral balkon

S.R.
24. 7. 2023, 19.34
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 20.24
Deli članek:

Sosed, sicer slovenski državljan, ga je po njegovih besedah prosil, če bi opravil to delo, da lahko mojstri na balkonu položijo ploščice. Dal mu je denar za material in mu rekel, naj preostanek pospravi v žep. Vmešali so se inšpektorji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Sodišče na hrvaškem Rabu je 59-letnega domačina, brezposelnega zidarja, ki so ga zalotili, kako pri sosedu Slovencu na črno betonira balkon, kaznovalo s 264 evri kazni. Spoznali so ga namreč za krivega storitve prekrška iz zakona o prepovedi in preprečevanju opravljanja neregistrirane dejavnosti. Poleg 264 evrov kazni mora plačati še 133 evrov, kolikor mu je za opravljeno delo plačal Slovenec, poroča hrvaški portal Burin.

Možakarja, ki je skupaj s še nekaterimi delavci Slovencu v naselju Supetarska Draga na Rabu balkon betoniral 27. aprila 2021, je nekdo prijavil policiji. Ta je o dogajanju obvestila pristojni inšpektorat, slednji pa je na teren poslal svoje uslužbence. Zidarja je oglobil že inšpektorat, a se je na to odločitev pritožil, zato se je začel prekrškovni postopek na sodišču, ki se je zdaj zaključil.

Brez strehe nad glavo

59-letnik je na sodišču sicer priznal, da se počuti delno krivega, a da ga je pač prijatelj prosil, če bi mu zabetoniral balkon, da bi lahko nato mojstri položili ploščice. Izročil mu je 1500 kun (200 evrov) za material in mu rekel, naj preostanek pospravi v žep. Tako mu je ostalo približno 1000 kun (133 evrov). Sodišču je še potarnal, da so ga skupaj z nekdanjo ženo, tremi otroki in dvema vnukoma deložirali iz hiše. Ostali so brez strehe nad glavo, tako zdaj ne ve, kje bo živel.

Sodnica je kot kaže njegovo stisko slišala, jo občutila. V obrazložitvi sodbe je namreč navedla, da je za tovrstno delo na črno predpisana globa v višini 10.000 (1300 evrov) do 30.000 kun (slabih 4000 evrov), a mu je kot olajševalno okoliščino štela dejstvo, da še nikoli ni bil kaznovan za tovrsten prekršek, ter tudi slabo premoženjsko stanje. Oteževalnih okoliščin ni našla. Če bo zidar globo plačal v enem mesecu od pravnomočnosti sodbe, lahko plača le dve tretjini od izrečenega zneska, še poroča portal. Ni sicer še znano, ali se bo 59-letnik pritožil in pravdo nadaljeval na zagrebškem višjem sodišču.