Nevihte

Arso svari pred poplavljanjem hudournikov in manjših rek

R.T.
24. 7. 2023, 17.40
Posodobljeno: 24. 7. 2023, 18.21
Deli članek:

Pri Agenciji RS za okolje (Arso) svarijo, da lahko ob današnjih neurjih hitro narastejo ter se razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Iz Geološkega zavoda Slovenije medtem opozarjajo, da predvsem na severu države velja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov.

Arso
Hidrološko opozorilo za danes.

Arso v današnjem hidrološkem poročilu izpostavlja predvsem nevarnost poplavljanja hudournikov in manjših rek na severu Slovenije. Ti lahko ob nevihtah hitro narastejo in se razlijejo, pri čemer lahko pride do poplavljanja padavinskih in zalednih voda.

V torek in v noči na sredo bo »ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi« razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek verjetno v večjem delu države. Tudi jutri bodo poplavljale padavinske in zaledne vode. Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo ponovno najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države, so še opozorili. Zato so na tem območju so ponovno možne hudourniške poplave.

Vodnatost rek v severni, severovzhodni in deloma osrednji Sloveniji bo velika, na jugozahodu in jugu države pa večinoma srednja, napovedi Arsa povzema STA, kjer dodajajo, da reke po Sloveniji sicer upadajo, najhitreje na severovzhodu Slovenije, kjer so v preteklih dneh najbolj narasle. Dravinja, Pesnica in Ščavnica ter posamezne manjše reke v porečju Savinje še ohranjajo velike pretoke. Vodnatost drugih rek v severni in vzhodni Sloveniji je večinoma srednja, medtem ko so reke na Primorskem, Notranjskem in Kočevskem malo vodnate, so navedli.

Nevarnost plazov

Oglasili so se tudi v Geološkem zavodu Slovenije, kjer so posvarili, da bo ponoči, v torek in sredo zaradi napovedanih povečanih padavin in velike namočenosti tal tudi povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Nevarnost velja zlasti za severni del države, a lahko do zemeljskih plazov pride tudi v ostalih delih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112, so še dodali.