Huda ura

FOTO in VIDEO: Slovenske Konjice pod vodo, zalilo tudi policijsko postajo

S.R.
22. 7. 2023, 19.35
Posodobljeno: 22. 7. 2023, 21.07
Deli članek:

Če so bili v prvem delu popoldneva večine nevihtnega dogajanja deležni na Obali ter na jugu in jugovzhodu Slovenije, se je pozno popoldne in proti večeru vse skupaj preselilo na sever.

PGD Vitanje
V Slovenskih Konjicah je v pol ure padlo 25, v eni uri pa kar 41 milimetrov dežja.

Slovenijo so v popoldanskih urah najprej dosegle nevihte, ki so prispele iz Italije. Še pred njimi se je ena nevihtna celica razvila tudi na jugu države. Nevihte so sicer razmeroma hitro potovale od slovenske Istre do Dolenjske in naprej na Hrvaško. Znova ni šlo brez toče, ki so jo med drugim zabeležili v Ilirski Bistrici in znova tudi v Beli krajini. Slednjo so močne nevihte z nalivi zajele ob približno 17. uri.

Ravno v tem času pa se je nebo znova razbesnelo tudi na severu Slovenije. Prispele so namreč nevihte iz Avstrije, ki so zajele tako dele Gorenjske kot Koroško in Štajersko. Poročila o morebitni škodi so še skopa, kot kaže pa je bilo precej drame najmanj na območju Slovenskih Konjic. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, je v pol ure padlo 25, v eni uri pa kar 41 milimetrov dežja.  Sprožili so se zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov, podrta so drevesa, hudourniki pa so zaprli cesto. Na terenu so enote iz celotne Gasilske zveze Slovenske Konjice. Na pomoč jim priskočili tudi gasilski kolegi iz GZ Zreče Vitanje in PGD Slovenska Bistrica. Po besedah poveljnika PGD Slovenske Konjice Andreja Tomažiča je poplavljenih več deset objektov, med njimi sta tudi zdravstveni dom in policijska postaja, medtem poroča portal 24ur, kjer dodajajo, da je v eni od pojavljenih hiš ujeta oseba, ki jo rešujejo gasilci. S podobnimi razmerami so se srečali tudi v Vojniku.

Ob 17. uri jo je vreme zagodlo tudi Velenju, ki ga je po poročanju uprave za zaščito in reševanje zajelo močno neurje z močnimi padavinami. Sprožili so se zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov. Podrtih je več dreves, tudi tam pa so hudourniki zaprli cesto. Na terenu so gasilci PGD Velenje, PGD Šentilj, PGD Šalek, PGD Škale, PGD Vinska Gora, PGD Bevče, PGE Velenje in PGD Pesje.

Malo pred 20. uro je na Koroškem in Štajerskem udarila druga serija neviht. Iz uprave za zaščito in reševanje poročajo, da pristojne službe med drugim posredujejo v Mežici, Ravnah na Koroškem, Slovenj Gradcu, Mozirju, Litiji, Slovenski Bistrici, Radečah, Mariboru, Oplotnici in Murski Soboti. Gasilce so na pomoč klicali tudi prebivalci Pesnice, Apač, Cankove, Gornje Radgone, Lenarta, Kidričevega, Domžal, Kamnika, Jesenic in Kranja.

Vremenoslovci zvečer z izjemo južnega dela Primorske še pričakujejo posamezne močnejše nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi, krajevno lahko tudi s točo in močnejšimi sunki vetra. Ponoči se bo ozračje umirilo, medtem poroča STA, kjer dodajajo, da ob močnih nalivih v severovzhodni Sloveniji hitro naraščata in se razlivata Hudinja in Oplotnica, naraščajo tudi posamezne druge manjše reke in hudourniški vodotoki na širšem območju Celja in Slovenskih Konjic. Na tem območju krajevno poplavlja tudi padavinska in zaledna voda.

Zvečer in v noči na nedeljo predvsem v osrednji, vzhodni in severovzhodni Sloveniji še pričakujejo hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. V nedeljo bodo sprva še naraščale Krka, posamezne reke v severovzhodnem delu države in Sava v spodnjem toku, drugod pa bodo reke upadale. V ponedeljek bodo reke povsod po državi upadale, še poroča STA.