Arso z oranžnim opozorilom

Popoldne prispel nevihtni pas iz Avstrije

S.R.
22. 7. 2023, 09.36
Posodobljeno: 22. 7. 2023, 19.42
Deli članek:

V popoldanskem času je bilo najbolj burno vremensko dogajanje na Obali ter na jugu in jugovzhodu Slovenije, proti večeru pa so iz avstrijske strani nevihte dosegle tudi sever države.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Vremenoslovci pri Agenciji RS za okolje (Arso) so tudi za danes popoldne in zvečer izdali oranžno opozorilo, saj bo povečana verjetnost za krajevna neurja. Zjutraj so dodatno pojasnili, da nas bo znova prešla »višinska dolina s hladnejšim zrakom, ki bo povzročila, da se bo nestabilnost ozračja v popoldanskem času povečala.« Nad Slovenijo bodo nastajale nevihte, a bo njihovo lokacijo in čas nastanka še težje napovedati kot včeraj, so še opozorili. Včeraj so nevihtni sistemi nastali nad Italijo in od tam pripotovali v Slovenijo. Tudi danes so »krajevno možni dolgotrajni nalivi, močni sunki vetra ter tudi toča.«

Pri Arsu so ob približno 14.30 uri sporočili, da nad osrednjo Italijo že nastajajo »močnejše nevihte, ki z jugozahodnimi vetrovi potujejo proti zahodnemu delu Slovenije. Njihov razvoj in potek bomo spremljali v naslednjih urah.« Pozneje so dodali, da močnejši nevihtni celici nad Jadranom na srečo slabita, a lahko ob morju vseeno zapiha močnejši veter. Nevihte se sicer prožijo od slovenske Istre do Dolenjske, ob tem pa nastajajo dolgotrajnejši nalivi. Nove nevihte nastajajo v Avstriji in se bodo v naslednjih urah širile nad severno Slovenijo, so še opozorili pri Arsu. Kot so glede obeh nevihtnih celic, ki sta na poti iz Italije, sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, glavno nevarnost predstavljajo močni sunki vetra spremenljive smeri, močni nalivi in morda tudi toča.

Ob približno 17. uri so dolino reke Kolpe in Belo krajino zajele močne nevihte, ki so ob močnih nalivih in sunkih vetra nosile tudi točo. Pri Arsu so ob tem opozorili, da dogajanja za danes še ni konec, saj se bo nad Slovenijo širil pas neviht od severozahoda. Te so malo po 18. uri že dosegle severni del države. Kot je za Dnevnik na TV Slovenija pojasnil vremenoslovec Blaž Šter z Arsa, se bodo te nevihte v naslednjih urah širile proti osrednjim krajem, pri čemer bodo zajele tudi Koroško in najverjetneje Štajersko. Tokrat po njegovih besedah nevarnost predstavljajo predvsem močni nalivi, a so možni tudi močni sunki vetra in toča.

Nevarnost poplav

Pri Arsu so še posvarili, da je popoldne, zvečer in v prvem delu noči ob nevihtah z nalivi možno ponovno hitro naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov in manjših rek na območju Koroške in drugod v porečju Drave. Na tem območju je vodnatost rek in namočenost tal po njihovih navedbah že sedaj velika.

Hitro naraščanje in razlivanje posameznih hudourniških vodotokov bo danes popoldne in zvečer možno tudi drugod po državi, predvsem v osrednji, vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Možno bo tudi poplavljanje padavinskih in zalednih voda.

Ponoči se bo ozračje umirilo, zjutraj bo po nižinah osrednje Slovenije sprva še oblačno ali megleno, čez dan pa bo povečini sončno, še kaže napoved Arsa. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju do 20, najvišje dnevne od 25 do 30 stopinj Celzija.