Boeing Starliner

Ameriška astronavta ostajata ujeta v vesolju

R.T.
22. 6. 2024, 09.29
Posodobljeno: 22. 6. 2024, 09.29
Deli članek:

Ameriška vesoljska agencija Nasa je morala včeraj znova preložiti povratek vesoljskega plovila Boeing Starliner, ki ostaja pripeto na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS).

Profimedia
Mednarodna vesoljska postaja (3D ilustracija).

Misija, ki bi morala v skladu s prvotnimi načrti trajati osem dni, je tako po novi preložitvi vrnitve na površje Zemlje še vedno v teku. Ameriška astronavta Suni Williams in Butch Wilmore sta v okviru misije, s katero je želela Nasa testirati ustreznost pregrešno dragega plovila Starliner za tovrstne podvige, na ISS prispela 6. junija. A sta zdaj tam ostala ujeta, saj inženirji na Zemlji še vedno ugotavljajo razloge za vse težave, s katerimi se je plovilo srečevalo na poti. Med drugimi so zabeležili puščanje helija in težave z delovanjem potisnikov.

Povratek astronavtov so znova preložili že v torek, saj so želeli inženirji bolje razumeti tehnične težave. Pojasnili so, da se plovilo, ki tako ostaja varno pripeto na ISS, ne bo vrnilo prej kot 26. junija. Pri Nasi so nato včeraj potrdili, da je zdaj povratek odložen na nedoločen čas. V izjavi za javnost so poudarili, da astronavta nista v stiski s časom, saj je na vesoljski postaji dovolj zalog hrane in ostalih potrebščin.

Profimedia
Različne težave so imeli že pred izstrelitvijo, ki so jo morali večkrat preložiti.