Primorska

Spolno zlorabljal 13-letnico, višje sodišče je kazen zvišalo

Sijan Pretnar
24. 7. 2023, 19.20
Deli članek:

Moškemu, osumljenemu spolne zlorabe tedaj 13-letnega dekleta, je višje sodišče v Kopru prisodilo tri leta zapora. Ugodilo je pritožbi novogoriške državne tožilke, ki je nasprotovala nizki kazni. Novogoriško sodišče je namreč moškemu prisodilo leto zapora. Sodbo višjega sodišča so pred kratkim potrdili tudi vrhovni sodniki.

Pixabay
Za kaznivo dejanje spolne zlorabe osebe, mlajše od 15 let, je predpisana kazen od treh do osmih let zapora

Na spletni strani slovenskih sodišč so nedavno objavili sodbo višjega sodišča v Kopru, ki je v enem od primerov spolnih zlorab otrok spremenilo sodbo novogoriškega okrožnega sodišča. Na novogoriškem okrožnem sodišču so pojasnili, da so v omenjenem primeru sodbo razglasili septembra predlani. Takrat je sodišče osumljenemu izreklo leto zapora. Višje sodišče v Kopru pa je lani v začetku septembra delno ugodilo pritožbi tožilstva in obtoženemu prisodilo strožjo kazen – tri leta zapora. Obsojenega so po pravnomočnosti sodbe, torej lani jeseni, pozvali na prestajanje kazni, v zapor je prišel v začetku lanskega novembra.

V razmerju z 18 let mlajšo osnovnošolko?

Novogoriško tožilstvo je v pritožbi na sodbo okrožnega sodišča predlagalo višjim sodnikom, da jo spremenijo in obtoženemu izrečejo štiri leta zapora. Tožilka je opozorila, da je okrožno sodišče ravnalo narobe, ker je ocenilo, da so v tem primeru posebne olajševalne okoliščine, ki utemeljujejo izrek omiljene kazni. Obtoženi naj bi bil v ljubezenskem razmerju z mladoletnim dekletom. V času zlorabe naj bi imela 13 let, obtoženi pa naj bi vedel, da hodi v sedmi ali osmi razred.

Na sodbo se je pritožila tudi obtoženčeva zagovornica, ki je med drugim poudarila, da okrožno sodišče ni pravilno ugotovilo ne števila spolnih odnosov ne krajev, kjer naj bi se dogajali. O tem, kje naj bi imela spolne odnose, sta obtoženi in oškodovanka na sojenju pripovedovala različno, po besedah obtoženega naj bi se to dogajalo le v parku ob železniški postaji, žrtev pa naj bi izjavila, da sta imela spolne odnose samo v njegovem stanovanju. Da je dekle prihajalo v obtoženčevo stanovanje, je potrdil tudi njegov sosed.

Dogajanje prijavili iz šole

Dogajanje je policiji prijavil zavod za vzgojo in izobraževanje, šele nato je moškega ovadila še žrtev. Okrožno sodišče je zaključilo, da naj bi to storila proti svoji volji. Državna tožilka pa je v pritožbi opozorila, da pri taki starostni razliki o ljubezenskem odnosu ni mogoče govoriti, ne glede na to, da ga je oškodovanka morda res tako dojemala. Obtoženi kaznivega dejanja ni priznal, prav tako ni omenjal, da bi imel z dekletom ljubezensko razmerje. Višji sodniki so v obrazložitvi sodbe med drugim poudarili, da je dekle pripovedovalo tudi o uživanju marihuane, ki jo je dobilo od obsojenega. »To je gotovo okoliščina, ki pri oceni ustreznosti uporabe omilitvenih določil ne more ostati neodmevna,« so poudarili v sodbi. Zagovornica je sicer poskušala minimizirati obtoženčevo početje, v odgovoru na pritožbo tožilstva je med drugim navajala, da naj bi šlo za spolno zrelo dekle, ki je imelo že pred srečanjem z obsojenim spolne odnose.

To ni dejanje majhnega pomena

A višji sodniki opozarjajo, da je bilo dekle že pred tem žrtev spolne zlorabe oziroma posilstva. Odvetnica je še zapisala, da početje obtoženega pri dekletu ni pustilo posledic, vendar višji sodniki poudarjajo, da to še ne pomeni, da bi zato lahko govorili o dejanju majhnega pomena. Za kaznivo dejanje spolne zlorabe osebe, mlajše od 15 let, je predpisana kazen od treh do osmih let zapora, pri čemer je v ospredju predvsem varovanje otroka. Morebitno uporabo omilitvenih določb morajo sodišča v takih primerih tenkočutneje presojati, so višji sodniki poudarili v obrazložitvi sodbe. Razen obtoženčeve nekaznovanosti in dejstva, da se je osebnostno uredil, niso našli nobenih drugih olajševalnih okoliščin. Okrožno sodišče je po presoji višjih sodnikov napačno ocenilo obstoj posebnih olajševalnih okoliščin. Senat višjih sodnikov je tako delno ugodil pritožbi državne tožilke in kazen z enega zvišal na tri leta zapora.