Padla ogromna količina dežja

FOTO in VIDEO: Po včerajšnji ujmi v več občinah obvezno prekuhavanje vode

S.R.
23. 7. 2023, 07.34
Posodobljeno: 23. 7. 2023, 10.45
Deli članek:

Tudi sobota je minila v znamenju močnejših neviht, pri čemer so tokrat največjo težavo predstavljale obilne padavine.

Gasilci Dobrna
Zemeljski plaz na območju Dobrne.

V zgodnjem popoldnevu so nevihte sicer najprej izkusili na jugu države, kjer je mestoma padala tudi toča, a je nekoliko večja drama nato sledila na severu. Kot smo že poročali, so jo najhuje odnesli na območju Slovenskih Konjic, kjer se je sprožilo več zemeljskih plazov in je zalilo številne kleti. Po navedbah vodje intervencije Tilna Fijavža, ki je spregovoril za Radio Slovenija. so do večera pregledali in sanirali 22 lokacij. Pri tem je izpostavil zdravstveni dom, policijsko postajo in sodišče.

Precej nevšečnosti so imeli tudi na območju Vojnika in Dobrne, kjer je v eni uri padlo 41 milimetrov dežja, razlivala pa se je Hudinja, pri čemer je odtrgalo nekaj mostov in uničilo cestno infrastrukturo. O zemeljskih plazovih poročajo tudi iz Velenja in Gornje Radgone. Trenutno poteka sanacija prizadetih območij, odneslo je tudi nekaj cest. V Dobrni so na terenu vse gasilske ekipe, ki rešujejo nastalo škodo. Znova ni prizaneslo niti Koroški. Vremenoslovci ob tem opozarjajo, da bodo danes še naraščali Krka, posamezni vodotoki na severovzhodu države in Sava v spodnjem toku.

Prekuhavanje vode

Podjetje Vodovod kanalizacija iz Celja medtem obvešča uporabnike pitne vode, oskrbovane iz vodovodnega sistema Celje, na celotnem območju občin Celje, Štore in Vojnik, da je treba vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavati, poroča STA. 
Ukrep prekuhavanja velja tudi za uporabnike dela naselja Galicija in Hramše v Občini Žalec in delov naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v Občini Šentjur, ki so tudi oskrbovana iz vodovodnega sistema Celje. Ukrep prekuhavanja vode velja do preklica.