Kompleksen sistem obrambe

Ruska vojska podvojila število delfinov, ki varujejo Sevastopol

J.V.
15. 6. 2023, 19.20
Posodobljeno: 15. 6. 2023, 19.58
Deli članek:

Delfine in druge morske sesalce za obrambne namene sicer uporabljajo tudi vojske ZDA, Švedske, najbrž tudi Izraela in Severne Koreje.

Profimedia
Najbolj znan program urjenja delfinov in drugih morskih sesalcev izjavajo ZDA.

Ob inflaciji protitorpednih mrež in raketnih sistemov, je Rusija povečala tudi število posebej izurjenih delfinov, ki varujejo Sevastopol na okupiranem Krimu. "V glavah ruske mornarice mora obstajati velik strah pred elitnimi potapljači ukrajinskih specialnih enot," na svojem blogu piše pomorski strokovnjak H I Sutton

"Zdi se, da je Rusija podvojila število izurjenih delfinov, ki branijo pomorsko bazo Sevastopol na Krimu." Satelitska analiza kaže, da se je število borov za delfine povečalo s 3 do 4 na 6 do 7. Patrulje delfinov, opremljenih z najsodobnejšo tehnologijo, so tako pogostejše in pokrivajo več območja okoli strateško pomembnega Sevastopola.

Twitter/Nawalnews
Ruska vojska podvojila število delfinov, ki varujejo Sevastopol

Delfine in druge morske sesalce za obrambne namene sicer uporabljajo tudi ZDA, Švedska, najbrž tudi Izrael in Severna Koreja. Rusi so jih na severni strani vhoda v pristanišče namestili ob pričetku invazije, center za usposabljanje pa je tam obstajal še iz sovjetskih časov. Objekt je bil pred rusko zasedbo Krima leta 2014 v lasti ukrajinske mornarice. 

Danes so delfini del kompleksne večplastne ruske obrambe. Pred pristaniščem patruljira ladja v spremstvu helikopterjev in hitrih čolnov. Vhod v pristanišče je prepleten s petimi plastmi mrež in plavajočih ovir, po morskem dnu so posejane bombe. Delfini bodo med vsemi temi ovirami patruljirali in oprezali za ukrajinskimi potapljači, piše Sutton.