Primerjava cen

Cena košarice dražje tudi čez mejo, a marsikaj še vedno ostaja ceneje

Sonja Ribolica
15. 6. 2023, 18.40
Posodobljeno: 15. 6. 2023, 21.34
Deli članek:

Čeprav so tudi cene izdelkov v trgovinah čez mejo v zadnjem času precej zrasle, se zdi, da to velike večine slovenskih kupcev ni odvrnilo od nakupov v italijanskih trgovinah. Vsaj za nekatere izdelke velja, da so še vedno cenejši kot pri nas. Nekateri se morda tja odpravijo manj pogosto kot prej, primerjajo cene, spremljajo akcije in kupijo samo posamezne izdelke. Še vedno pa je precej takih, ki veliko živil in čistil kupujejo čez mejo.

Primorske novice
Ljudje ocenjujejo, da so izdelki čez mejo bodisi cenejša bodisi kakovostnejša kot pri nas.

“Kava, pašta, nekatera čistila, prašek za perilo, pa pločevinke s paradižnikom, koruzo, s fižolom ... To se najbolj splača. Prihranek se razlikuje, je odvisen od akcij. Pri pri pločevinki s tuno in zelenjavo, na primer, lahko prihraniš tudi po en evro,” nam je razlagal Koprčan, ki smo ga pred dnevi srečali v trgovini Famila. Pogled po parkirišču pred to trgovino, kjer je bilo veliko avtomobilov s slovenskimi in hrvaškimi registrskimi oznakami, je razkrival, da to prepričanje deli mnogo slovenskih in hrvaških kupcev.

Enkrat na mesec po večji nakup čez mejo

Z ženo redno kupujeta onstran meje. Kruh, mleko in podobne stvari, ki jih potrebujeta sproti, kupujeta v manjših trgovinah v mestnem jedru. “Enkrat na mesec se odpraviva čez mejo po vse ostalo. Porabiva približno po 100 evrov. Pri nas bi za tak nakup gotovo odštela več. Seveda so se tudi v Italiji cene dvignile, ampak še vedno se splača,” je še prepričan.

Tudi gospa iz okolice Kopra redno nakupuje čez mejo. “Ponavadi pridem enkrat na teden, saj sem doma blizu meje. Največkrat kupujem mlečne izdelke, sok, pašto, kavo, zadnje čase tudi meso, čeprav je včasih veljalo, da je slovensko meso boljše in tudi cenejše. No, zdi se mi, da to ne velja več. Včasih grem po večji nakup v trgovino k nam, pa me ob blagajni hitro strezni. In spet zavijem čez mejo,” je povedala in dodala: “Ko pa si enkrat v trgovini, se hitro v vozičku znajdejo tudi stvari, po katere nisi prišel namensko. A če je nakup ugoden, jih pač vzameš. Vidite, zdaj sem kupila preobleko za likalno desko, ker je bila ugodna in ker bi jo tako ali tako kmalu kupila,” je pokazala na voziček.

Nič več v Trst kot včasih

“Ne, ne, se ne hodi več kupovat v Trst oziroma čez mejo tak kot včasih, ko smo hodili pogosto in kupovali skoraj vse. Danes kupim samo, kar res potrebujem,” je razlagala Koprčanka, ki pred sabo ni potiskala vozička, ampak je imela nekaj izdelkov kar v rokah. “Kupila sem mortadelo. Saj ni poceni, ampak pri nas ni tako dobra.”

Prijateljica, s katero sta prišli nakupovat čez mejo z enim avtom, da sta prihranili tudi pri bencinu, jo je medtem začela priganjati. “Greva še naprej, v druge trgovine. Kadar imajo akcije, se splača marsikaj. So minili časi, ko si šel samo v eno trgovino in kupil vse, zdaj kupujemo v več trgovinah, romamo od ene do druge, da ujamemo priložnosti,” je pojasnila.

Profimedia
Cene naraščajo tako pri nas kot tudi pri naših južnih sosedih.

Pred trgovino, ki je tik za nekdanjim mejnim prehodom Škofije, je Bruna iz Buj izdelke iz do vrha naloženega vozička pospravljala v prtljažnik. “Povsod so cene zrasle, pri nas na Hrvaškem, kjer smo letos dobili evre, v Sloveniji in tudi v Italiji. Saj ne bi prišla iz Buj sem samo zaradi nakupovanja čez mejo, toda imam opravke in spotoma sem opravila večji nakup. Saj cene so zelo podobne, nekaj je tu ceneje, nekaj je dražje, na koncu je račun podoben,” je razlagala med pospravljanjem, potem pa dodala: ”No, sokove se splača kupiti in tudi te 'merendine' so zelo dobre, pri nas pa jih ni dobiti.”

Največ slovenskih kupcev čez mejo ob nedeljah

Trgovka v tej trgovini je povedala, da so se k njim vrnili tudi tisti kupci, ki med covidom niso kupovali čez mejo, medtem ko so pred pandemijo redno prihajali. “Vse je tako kot pred pandemijo. Eni pridejo pogosto, drugi redkeje, pa takrat kupijo več. Kupujejo vse, od pašte do čistil. Cene se spreminjajo pogosto, odvisno od akcij. Največ kupcev pa prihaja od nedeljah, ko so v Sloveniji trgovine zaprte. Tudi hrvaških kupcev je veliko. Vedno več, se mi zdi.”

Trgovka v eni izmed piranskih trgovin v zadnjem času opaža spremembo pri nakupovalnih navadah. “Cene so šle gor, veliko ljudi, ki morajo paziti na denarnico, kupuje s premislekom, predvsem pa kupujejo manj sadja in zelenjave. Ali pa vzamejo, kar je v akciji. Opažamo pa tudi, da vsaj nekateri kupci vse pogosteje hodijo denimo v Eurospin v Lucijo. Pri nas kupijo samo hrano za sproti, po večje nakupe pa gredo drugam.”