pretresljivo

Prav vsaka tajska migrantska delavka v Izraelu je bila spolno napadena

B.K.
27. 10. 2021, 08.54
Posodobljeno: 27. 10. 2021, 09.06
Deli članek:

Od več kot 600 tajskih delavk, ki so bile povprašane, so čisto vse potrdile, da so bile žtev spolnega napada.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Izrael pretresajo ugotovitve poročila strokovnjakinj za migracije Yahal Kurlander in Shahar Shoham, ki sta ga prejšnji teden predstavili v izraelskem parlamentu. Poročilo, v katerem so navedeni izsledki ankete med 654 migrantskimi delavkami iz Tajske, ki v Izraelu delajo v kmetijskem sektorju, namreč kaže grozljivo sliko. 100 odstotkov vprašanih delavk je potrdilo, da so bile v Izraelu spolno napadene.

»Izraelska država je zapustila te ženske,« je med predstavitvijo v Knesetu dejala avtorica raziskave Kurlanderjeva. »Ženska, ki se želi pritožiti, za to nima nobene jasne poti,« je dodala. Migrantske delavke lahko sicer podajo pritožbo proti delodajalcu ali kateri drugi osebi, a pri tem izgubijo pravico do dela. »Če je tuja delavka prisiljena zapustiti službo zaradi vložene pritožbe, ob tem pravzaprav izgubi tudi prebivališče,« pa je ob tem opozorila komisarka za pravice tujih delavcev pri gospodarskem ministrstvu Shiri Lev-Ran. »Mnoge se sploh ne zavedajo svojih pravic.«

Profimedia
Tajski migrantski delavci vkmetijstvu veljajo za najbolj izkoriščeno delovno silo v Izraelu. Njihova plača je zelo nizka, delajo nadure in vse dni v tednu.

Težave s pregonom napadov na migrantske delavke pa ima tudi policija. Izraelski pritožbeni sistem namreč ne omogoča razlikovanja med pritožbami tujih delavk in ostalih tujcev. »Imamo podatke o pritožbah tujcev, a med njimi so tudi turisti,« je na zaslišanju v Knesetu dejal predstavnik policije. Po njihovih podatkih so sicer v zadnjih petih letih prejeli skoraj 25.500 pritožb o spolnih napadih, približno štiri odstotke od tujcev.

Kneset bo glede te problematike zasedal še vsaj enkrat.

V Izraelu sicer dela več kot 25.000 migrantskih delavcev iz Tajske. Večina jih dela v kmetijskem sektorju. Raziskovalci se zato bojijo, da je število delavk, ki so žrtev spolnih napadov še mnogo večje.