Temperaturni cilj

Pahor: "Bolj kot kadarkoli doslej moramo zaupati znanosti"

G.G./STA
27. 10. 2021, 07.05
Posodobljeno: 27. 10. 2021, 07.06
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se je v torek virtualno udeležil razprave ZN na visoki ravni o podnebnih spremembah, ki so jo pripravili pred podnebno konferenco COP26 v Glasgowu.

Bobo
Borut Pahor je poudaril nujnost povečevanja financiranja ukrepov za blažitev podnebnih sprememb in prilagajanja nanje.

Tematsko razpravo z naslovom Uresničevanje podnebne akcije: za ljudi, planet in blaginjo je predsedujoči 76. generalne skupščine ZN sklical po zadnjem poročilu Programa ZN za okolje (Unep), ki svari, da so zadnje zaveze pred COP26 spodbudne, vendar pa je svet še vedno na nevarni poti do rasti temperature ozračja za najmanj 2,7 stopinje Celzija do konca stoletja.

Vse doslej sprejete dodatne zaveze niso dovolj, ker bodo do leta 2030 zmanjšale izpuste toplogrednih plinov le za dodatnih 7,5 odstotka v primerjavi s prejšnjimi zavezami. Unep opozarja, da svet potrebuje 55-odstotno zmanjšanje izpustov za dosego cilja segrevanja ozračja za manj kot 1,5 stopinje Celzija. "Manj kot teden dni pred COP26 smo še vedno na poti do podnebne katastrofe," je opozoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Pahor je v svojem govoru dejal, da je tematska razprava na ZN eden zadnjih poskusov spodbujanja politične podpore in odločnosti za uspeh pri doseganju podnebnih ciljev, za kar pa bo potreben dogovor glede treh podnebnih mejnikov. To pa so cilj zadrževanja dviga temperature pod 1,5 stopinje Celzija, globalno sodelovanje in politična podpora za financiranje podnebnih ukrepov.

"Bolj kot kadarkoli doslej moramo zaupati znanosti," je poudaril Pahor in dodal, da je zadnje poročilo Mednarodnega panela za podnebne spremembe (IPCC) budnica. "Temperaturni cilj lahko dosežemo, vendar moramo hitreje ukrepati," je dejal.

Ključni element uspeha bo po Pahorjevih besedah oblikovanje podnebnih partnerstev. Pri tem je izpostavil, da je Slovenija skupaj s Kostariko, Marokom, Maldivi in Švico dosegla, da je Svet za človekove pravice ZN priznal, da je potrebno zdravo okolje obravnavati kot človekovo pravico. Dejal je tudi, da obstaja jasna potreba po povečanju podpore in financiranja prilagajanja na podnebne spremembe v posameznih državah kot tudi sprejemanje skupne odgovornosti za podnebne spremembe.

Pahor je govor sklenil s citatom papeža Frančiška, ki ga je opredelil kot znanega podnebnega aktivista. "Ne smemo delovati sami, saj je vsak od nas odgovoren, da skrbi za druge in okolje. Ta zaveza bi nas morala peljati v nujno potrebno spremembo smeri," je poudaril.