Dramatične razmere

Na obalo naplavilo več deset trupel, a naj bi jih reka skrivala še precej več

S.R.
10. 5. 2021, 19.13
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 19.13
Deli članek:

Na obale reke Ganges je naplavilo več deset trupel, za katere menijo, da gre za žrtve covida-19.

Reuters
Zaradi pomanjkanja prostora v krematorijih številne pokojne zažgajo na grmadah.

V Indiji se pandemija sars-cov-2 iz milijonskih mest širi na podeželje. Čeprav so uradni epidemiološki podatki, o katerih poročajo, glede na število prebivalstva primerljivi s tistimi v Evropi, pa ima Indija precej manj kakovosten zdravstveni sistem zlasti z vidika infrastrukture in opreme. Hkrati s testiranjem odkrijejo precej nižji delež bolnikov in okuženih, tako so dejanske razmere na terenu najverjetneje še precej slabše. O pomanjkanju prostora in zlasti najnujnejših pripomočkov, kot je kisik, poročajo iz številnih zdravstenih ustanov, prenatrpani so tudi krematoriji in pokopališča.

Nevarnost zdaj predstavlja še ena tegoba, z mejnega območja med dvema indijskima najrevnejšima zveznima državama Bihar in Uttar Pradesh namreč poročajo o približno 40 truplih, ki jih je naplavilo na obalo reke Ganges. Kot je za tiskovno agencijo AFP pojasnil lokalni uradnik Ashok Kumar, so pristojnim organom že naročili, naj trupla bodisi pokopljejo bodisi upepelijo. Po nekaterih poročilih pa naj bi se v reki Ganges nahajalo tudi do 100 trupel covidnih bolnikov. Številna trupla naj bi bila močno razpadla, nekatera delno zažgana, v reki pa bi se lahko nahajala že več dni. Po navedbah lokalnega prebivalstva so sorodniki pokojne v reko odvrgli zaradi pomanjkanja prostora v krematorijih, ali pa zato, ker si ne morejo privoščiti lesa, da bi jih zažgali na grmadi.

V Indiji glede na uradne podatke zaradi covida ali z njim dnevno umre približno 4000 ljudi, skupaj pa so zabeležili že skoraj 250.000 smrti. Po nekaterih poročilih, ki se opirajo na podatke iz krematorijev, so neuradne dnevne številke še nekajkrat višje. To naj bi veljalo zlasti zdaj, ko se je pandemija preselila na podeželje, kjer je bolnišnic manj, razdalje so večje, precej slabše pa je tudi vodenje evidenc.