ustrahovanje

11-letnik iz strahu pred nasilnimi vrstniki skočil skozi okno avtobusa

R.T.
10. 5. 2021, 18.31
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 18.32
Deli članek:

Lahko bi umrl.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

11-letni šolar iz ameriške zvezne države Georgia se je hudo poškodoval, ko je skušal zbežati pred nasilnimi vrstniki, ki so ga napadli na šolskem avtobusu.

Deček, ki je nasilje vrstnikov trpel že več mesecev, se je ustrašil za svoje življenje, ko so ga vrstniki obstopili med vožnjo proti šoli in napadli. Po navedbah njegovega očeta, ki je videl posnetke varnostnih kamer, naj bi nasilneži njegovega sina obstopili, tako da jim ni mogel ubežati.

"Eden sošolec je skočil vanj in ga začel potiskati ob okno [avtobusa]," je za televizijo Fox 5 Atlanta dejal oče Dion Murphy. "Ko je padel, mu je drug sošolec sezul čevelj. Iz obupa je skušal pobegniti, zato je skočil skozi okno."

Posnetek varnostne kamere še kaže, da je 11-letnik pristal na strehi terenskega avtomobila, nato se je zakotalil na asfalt. K sreči sta tako avtobus kot avtomobil stala pred semaforjem. Deček si je pri padcu zlomil komolec, utrpel pa je tudi pretres možganov. "Lahko bi izgubil življenje," je dejal njegov oče.

Vodstvo šole Youth Middle School v okrožju Walton je v izjavi za medije zatrdilo, da "predstavniki šole incident preiskujejo," sledili pa naj bi ustrezni disciplinski ukrepi. A Murphy je še vedno v skrbeh, saj je nasilje nad sinom že večkrat prijavil, a vodstvo šole ni reagiralo.

"Obstaja več posnetkov ustrahovanja, a šola ne stori ničesar. Zato sem tako zaskrbljen. Vse to so vzeli kot igro, moj otrok pa bi lahko izgubil življenje," je dejal zaskrbljen oče.

Po podatkih ameriškega Centra za statistiko v izobraževanju je sicer žrtev medvrstniškega nasilja vsak peti šolar, manj kot polovica pa jih tovrstno izživljanje prijavi vodstvom šole. Povodi za medvrstniško nasilje so raznoliki, najpogostejši vzroki pa so vizualna drugačnost, etnična pripadnost in barva kože, invalidnost, religija in spolna usmerjenost.