Obsojenec v zaporu na Dobu pri Mirni kljub večkratnim opozorilom in pozneje izdanemu ukazu pravosodnih policistov v postopku ni korektno sodeloval, zato so zoper njega v skladu z načelom postopnosti in sorazmernosti uporabili prisilna sredstva. Danes dopoldne so namreč pri enem od obsojencev zaradi suma, da skriva prepovedane predmete, opravili uradni postopek.

V postopku, v katerem so pri osebnem pregledu obsojenca tudi našli prepovedan predmet, je bilo udeleženih več pravosodnih policistov, dva sta bila poškodovana, so sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Direktor zavoda je z njima po dogodku opravil razgovor in po doslej zbranih informacijah so jima poškodbe ustrezno oskrbeli v zdravstveni ustanovi. Kot je običajno v takšnih primerih, jima bodo ponudili tudi psihološko podporo.

Tveganjem se ni mogoče povsem izogniti

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij obžalujejo, da je do dogodka prišlo, ter upajo, da bo okrevanje obeh pravosodnih policistov čim hitrejše. O dogodku so obvestili pristojne organe, ki bodo zoper obsojenca izvedli ustrezne postopke zaradi suma kaznivega dejanja, zoper njega bodo uvedli tudi disciplinski postopek, poleg tega so ga že premestili v drug zavod.

"Odgovorno delo pravosodnih policistov je podvrženo tudi različnim tveganjem, ki se jim glede na poslanstvo in naravo dela z zahtevno populacijo žal ne moremo povsem izogniti," so zapisali. Dodali so, da se je v preteklem letu na ravni Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij število groženj in napadov na zaposlene zmanjšalo. V letu 2019 so zabeležili 24 groženj, v letu 2020 pa skupno 18. Napadov je bilo v lanskem letu 13, v letu poprej pa 15.