Michel Fourniret

FOTO: Umrla »pošast z Ardenov,« eden najbolj razvpitih evropskih serijskih morilcev

S.R.
10. 5. 2021, 17.36
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 18.21
Deli članek:

V 79. letu starosti je umrl francoski serijski morilec Michel Fourniret.

Reuters
Michel Fourniret

Fourniret, ki je bil zaradi osmih umorov obsojen na dve dosmrtni zaporni kazni, je po navedbah državnega tožilca Remyja Heitza danes umrl v bolnišnici La Pitie-Salpetriere v Parizu. Tja so ga iz bližnjega zapora Fresnes zaradi težav z dihanjem premestili 28. aprila. Informacije o njegovi smrti so še skope, zadevo pa preiskujejo pristojni organi, poroča tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Na območju dvorca Chateau de Sautou so julija 2004 našli trupli dveh Fourniretovih žrtev.

Kdo je bil Michel Fourniret?

Serijski morilec Fourniret, ki si je prislužil vzdevek »pošast z Ardenov,« tudi »grdobec z Ardenov,« si je za tarče izbiral predvsem dekleta in mlajše ženske. Leta 2008 so ga zaradi umorov sedmih mlajših žensk oziroma najstnic, ki jih je zagrešil med letoma 1987 in 2001, obsodili na dosmrtno zaporno kazen brez možnosti pomilostitve. Zaradi sodelovanja pri petih umorih so na dosmrtno ječo z možnostjo pomilostitve po 28 letih obsodili tudi njegovo nekdanjo soprogo Monique Olivier. Par se je nato leta 2018 znova znašel na sodišču, takrat zaradi umora Faride Hammiche leta 1988. Fourniret, ki je takrat priznal nova dva umora, si je prislužil dodatno kazen dosmrtnega zapora, Olivierjevi pa so zaradi sodelovanja pristavili dodatnih 20 let zaporne kazni. Marca 2020 je priznal tudi umor šolarke Estelle Mouzin, ki je leta 2003 izginila v francoski občini Guermantes. Da je deklico ugrabil, posilil in umoril, je nato avgusta istega leta potrdila tudi Olivierjeva.

Profimedia
Monique Olivier

Fourniret je sicer do danes, dneva svoje smrti, priznal, da je med letoma 1987 in 2003 na območju Francije in Belgije skupaj umoril dvanajst ljudi, a natančno število njegovih žrtev morda nikoli ne bo znano. Aretirali so ga junija 2003, ko je v kraju Ciney v belgijski provinci Namur poskušal ugrabiti 13-letno deklico.

Profimedia
Michel Fourniret

Profimedia
Francoska policija je Fournireta in Olivierjevo leta 2020 v konvoju odpeljala do dvorca Chateau de Sautou v bližini kraja Donchery, kjer je pokopal najmanj dve svoji žrtvi.