Od Domna Zavrla do Roka Snežiča

Številni člani in simpatizerji stranke SDS so v preteklosti prišli v navzkriž z zakonom

Mihael Korsika
10. 5. 2021, 18.00
Deli članek:

Vplivni posamezniki SDS, člani in simpatizerji stranke so zaradi svojih poslov pogosto deležni obravnave preiskovalnih in sodnih organov. Čudežni deček SDS iz leta 2004, Domen Zavrl, je utajil za milijon evrov davkov, nekdanji dolgoletni vplivni član mariborske SDS, Gregor Jeza, je državno podjetje oškodoval za milijon evrov, Roka Snežiča v BiH sumijo pranja denarja v vrednosti 25 milijonov evrov.

Mediaspeed
Tožilstvo BiH Roka Snežiča, ki se razglaša za svetovalca premierja Janeza Janše, sumi utaje davkov v vrednosti 25 milijonov evrov.

Nekateri mediji iz Bosne in Hercegovine so v petek objavili dokumente tamkajšnjega tožilstva, iz katerih je razvidno, da je Rok Snežič, ki se razglaša za svetovalca premierja Janeza Janše, osumljen pranja denarja v vrednosti 25 milijonov evrov.

Del tega denarja je konec leta 2017 prišel tudi do SDS, ko je državljanka BiH in Snežičeva prijateljica Dijana Đuđić stranki posodila 450 tisoč evrov, je poročal portal Istraga.ba. Po javnem razkritju je SDS del že počrpanega denarja vrnila. 

Snežič ni prvi simpatizer ali član SDS, ki je v preteklosti prišel v navzkriž z zakonom ali hodil po njegovem robu.

Čudežni deček številka 1

To je počel tudi Domen Zavrl, ki so ga pred nastopom prve vlade Janeza Janše leta 2004 javnosti predstavili kot »čudežnega dečka« na področju gospodarstva. Zavrl je leto prej zaključil fakulteto, nato je doktoriral v Celovcu, ob zmagi Janše na parlamentarnih volitvah leta 2004 pa je bil že del njegove ekipe. Omenjali so ga celo kot kandidata za finančnega ministra.
Njune poti so se že leto kasneje razšle, mladi poslovnež Zavrl pa je zaradi svojih poslov začel obiskovati sodišča. Leta 2007 je tedanji davčni inšpektor Đorđe Perić zaznal sum milijonske utaje davkov prek fiktivnih poslov, v katerih sta poleg Zavrla sodelovala še Miran Strah in Daim Mamut.

Strah je poskušal podkupiti inšpektorja Perića, ta pa je prevare prijavil takratnemu direktorju davčne uprave Ivanu Simiču, ki je danes predsednik Janševega strateškega sveta za debirokratizacijo. Simič je takrat Periću dal odpoved. Inšpektor se je pritožil in dosegel vrnitev na delovno mesto, medtem ko je Simič pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 odstopil.

Strah, Mamut in Zavrl so leta 2014 krivdo priznali. Zavrl se je s tožilstvom v zameno za priznanje milijonske davčne utaje pogodil za tri leta vikendzapora. Poleg Zavrla je bil s SDS tesno povezan tudi Strah, ki je bil nekaj časa tudi član strankinega strateškega sveta.

Obsodba predsednika koprske SDS

Zaradi zlorabe službene bančne kartice pa je bil aprila 2012 na štirimesečno pogojno kazen obsojen predsednik koprskega odbora SDS Marijan Hrvatin. V času obsodbe je bil Hrvatin vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za pomorstvo, na to mesto ga je imenovala druga Janševa vlada.

Hrvatin je leta 2009 kot vodja sektorja za tehniko in logistiko na Upravi RS za pomorstvo s službeno bančno kartico plačal gorivo za zasebni avtomobil. Po obsodbi je odstopil z vrha koprske SDS. Čeprav je 75 nezadovoljnih članov zahtevalo tudi njegovo izključitev, nadzorni odbor koprske SDS tega ni storil.

Pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 je odjeknila novica, da so kriminalisti na računalniku Stanka Recka iz Dolnjih Slavečev, ki je bil evidentiran kot kandidat za poslanca SDS, a je od kandidature odstopil, našli posnetke spolne zlorabe otrok.

SDS je poudarjala, da je bil Recek le evidentiran kot kandidat, in ob tem namigovala, da ima policijo v Pomurju pod nadzorom murskosoboški župan iz vrst SD, Aleksander Jevšek.

Recek se je lani sporazumel s tožilstvom v zameno za pogojno kazen 18 mesecev zapora s preizkusno dobo štirih let. Njegov zagovornik je po obsodbi za Vestnik povedal, da je bil eden od razlogov za priznanje krivde nižja kazen, drug razlog pa ta, da mu bodo vrnili osebni računalnik, na katerem ima podatke za potrebe diplomske naloge, do katerih zaradi zasega računalnika ni mogel dostopati.

Neplačevanje davkov in sum pranja denarja

Pred dvema mesecema je policija na širšem območju Maribora izvedla obsežno kriminalistično akcijo, povezano s sumom trgovine z ljudmi in pranja denarja v lokalu, katerega lastnik je Bojan Belna, predsednik občinskega odbora SDS in občinski svetnik v Šentilju.

Twitter
Osumljeni občinski svetnik SDS Bojan Belna in aktualni notranji minister Aleš Hojs

V okviru dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave so kriminalisti ugotovili, da je hudodelska združba več let zlorabljala ženske za prostitucijo. Identificirali so najmanj 38 domnevnih žrtev, večinoma iz Dominikanske republike. Kriminalisti so za nekaj časa odvzeli prostost petim osumljencem, med njimi sta bila najemnik nočnega lokala Zlatko Župec in tudi Bojan Belna, ki ga sumijo pranja denarja.

To ni bilo prvič, da je vplivni član SDS požel pozornost javnosti. Pred tremi leti je najel mariborski lokal Luft, a je finančna uprava lokal zapečatila, saj je Belna z neplačevanjem davkov ustvaril več kot 150 tisoč evrov dolga.