brez sprememb

BioNTech: Nič ne kaže, da je zaradi novih različic potrebna prilagoditev cepiva

A.S./STA
10. 5. 2021, 15.13
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 15.13
Deli članek:

Iz BioNTecha so sporočili, da njihovo cepivo zaradi novih različic koronavirusa ne potrebuje sprememb.

Profimedia
Cepivo BioNTecha in Pfizerja uporabljajo v več kot 90 državah po svetu. Do konca leta naj bi proizvodnjo povečali na tri milijarde odmerkov, potem ko so sprva načrtovali proizvodnjo 2,5 milijarde odmerkov.

Nemško biotehnološko podjetje BioNTech je danes sporočilo, da cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili skupaj z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer, v tej fazi ne potrebuje sprememb za zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa. "Do zdaj nič ne kaže, da je potrebna prilagoditev cepiva BioNTecha proti glavnim ugotovljenim novim različicam koronavirusa," je sporočilo podjetje ob predstavitvi finančnih rezultatov. Razvili pa so celovito strategijo za soočenje s temi z različicami, če bi se za to pokazala potreba v prihodnosti, so dodali.

V okviru priprav na morebitno potrebo po prilagoditvi cepiva je BioNTech v marcu začel testiranje "spremenjene različice cepiva, specifične za različice virusa". Namen študije je raziskati regulativno pot, po kateri bosta šla BioNTech in Pfizer, če bi se novi koronavirus spremenil do tolikšne mere, da bi bilo potrebno cepivo posodobiti. Prav tako poteka ocena vpliva morebitnega cepljenja s tretjim odmerkom cepiva na podaljšanje imunosti in zaščito pred različicami virusa, so dodali.

Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin je sicer aprila dejal, da je cepivo učinkovito tudi proti indijski različici virusa, ki se trenutno hitro širi po Indiji.