13 odstotkov

"Potrdil se je najbolj črn scenarij": V Španiji zaradi koronavirusa zaprli okoli 40 tisoč barov, hotelov in restavracij

A.S./STA
21. 7. 2020, 17.03
Posodobljeno: 21. 7. 2020, 17.06
Deli članek:

V Španiji je zaradi pandemije covida-19 vrata trajno zaprlo okoli 40.000 barov, hotelov in restavracij, kar je približno 13 odstotkov vseh tovrstnih obratov. V sektorju pričakujejo, da se bo številka do konca dvignila na 65.000.

Profimedia
Španija je bila izmed držav, ki jo je pandemija močno prizadela.

Španija je bila izmed držav, ki jo je pandemija močno prizadela. Država je močno odvisna od turizma, ki ga je v preteklih mesecih pandemija močno zdesetkala, hkrati pa Španci veljajo za narod, ki se rad prehranjuje zunaj.

Restavracije, bari in hoteli so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa ob izbruhu koronavirusa zaprli vrata, 40.000 pa jih tudi po sprostitvi ukrepov ne bodo več odprli. "Potrdil se je najbolj črn scenarij," je dejal prvi mož združenja španskih hotelirjev Jose Luis Izuel.

"Na vrhuncu poletne sezone in mesec dni za tem, ko so se evropske meje odprle, na sicer najbolj obleganih turističnih točkah ni turistov. To je žalostna resnica," je dejal. Delo od doma po njegovih besedah vpliva na povpraševanje po zajtrkih in kosilih, zlasti v Madridu. Promet v sektorju bi lahko po oceni združenja padel za 50 odstotkov, ob čemer svarijo, da je ogroženih med 900.000 in 1,1 milijona delovnih mest, ki so posredno in neposredno povezana z industrijo.

V Španiji, ki je za Francijo najbolj priljubljena svetovna turistična destinacija, je covid-19 terjal več kot 28.400 življenj.