Volkodlak

Serijski morilec priznal še dva umora, da bi "šel na počitnice"

L.K.
21. 7. 2020, 14.47
Posodobljeno: 22. 7. 2020, 08.38
Deli članek:

Dvojno življenje: policist in serijski morilec.

Profimedia
Mihail Popkov

Ruski serijski morilec je priznal še dva umora, ker si je, kot je dejal, zaželel počitnic. Mihail Popkov je tako priznal 83 umorov, kar pa ne pomeni, da jih ni zagrešil še več.

Počitnice torej. Množični morilec, znan tudi kot volkodlak (vzdevek si je prislužil zaradi iznakaženih trupel), je bil po priznanju za potrebe nove preiskave iz kazenske kolonije v Mordoviji premeščen v domačo regijo Irkutsk. Žrtvi naj bi umoril med letoma 1995 in 1998. Kot je dejal, je 10 mesecev garal, pa si je zaželel počitnic. Zato je spisal priznanje.

Popkov je z izjemo enega policista moril le ženske. Preden jim je vzel življenje, jih je posilil. Moril je z noži, sekirami, kiji, izvijači.

Moriti je začel leta 1992, njegov pohod pa je trajal do leta 2010. Bil je spoznan za krivega 81 umorov. Preiskovalci, ki delajo na njegovem primeru, sicer domnevajo, da je dejansko število žrtev več kot 100, morda celo 200. 56-letnik bo preostanek svojega življenja preživel za rešetkami.

Obe ženski, katerih umora je priznal, sta na seznamu pogrešanih. Ena je bila celo njegova soseda.

Ugledni policist je začel moriti, ker je bil prepričan, da ga njegova žena Elena vara. Izbiral je prostitutke in vidno vinjene ženske. Če so pristale na pijačo z njim, jih je obsodil na smrt. Kot je dejal, so s tem dokazale, da so nemoralne. Tri so ga pri tem zavrnile – in pobegnile.

Ob izreku kazni čustev ni pokazal. Je pa pobesnel, ko je izvedel, da bo ostal brez čina in pokojnine, ki bi mu po njem pripadala. Zaradi tega menda načrtuje pritožbo, saj je sodeloval pri preiskavi.

Dobili so ga šele s pomočjo analize vzorcev DNK. Pisalo se je leto 2012, ko so ga pridržali v Vladivostoku, od koder je nameraval pobegniti na Kitajsko. Krivdo je priznal tri leta pozneje.