Ju je med spanjem odnesel plaz?

Ni več upanja za pogrešana alpinista, gora ju je bržkone vzela za vedno

S.R.
6. 3. 2019, 19.15
Posodobljeno: 6. 3. 2019, 19.23
Deli članek:

Reševalna akcija za Britancem Tomom Ballardom in Italijanom Danielejem Nardijem, ki sta se z gore Nanga Parbat nazadnje javila pred desetimi dnevi, je končana. Alpinista sta najverjetneje umrla.

Facebook / Daniele Nardi
Ni več upanja za alpinista.

Ballard in Nardi sta se z nadmorske višine približno 6250 metrov nazadnje javila preteklo nedeljo, nato se je za alpinistoma, ki sta se odločila za zimski vzpon na Nanga Parbat v Himalaji, izgubila vsaka sled. Reševanje se je zaradi napetosti med Indijo in Pakistanom ter nato še slabih vremenskih razmer pravzaprav začelo šele v zadnjih nekaj dneh.

Profimedia
Daniele Nardi

Iskali so ju z helikopterji in droni, na območje, kjer naj bi se nahajala, pa so se odpravili tudi peš, a so bili vsi napori zaman. Reševalci za njima niso našli nobene sledi. Za pomoč pri reševanju so z bližnje gore K2, druge najvišje gore na Zemlji, v bazni tabor pripeljali tudi baskovskega alpinista Alexa Txikona in njegovo ekipo. Txikon je peš prečesal dva grebena, kjer bi lahko na težave naletela alpinista, a iskanje ni obrodilo sadov, z droni, močnim teleskopom in podobnimi pripomočki pa so bili neuspešni tudi drugi člani njegove ekipe. Razmere na območju naj bi sicer bile še vedno neusmiljene. Reševalci se zaradi ekstremnih temperatur in velike nevarnosti plazov niso uspeli prebiti do njunega tretjega tabora, od koder sta se javila prejšnjo nedeljo. Upanje, da sta še živa, je zdaj kot kaže popolnoma usahnilo. 

Facebook / Tom Ballard
Tom Ballard

Pakistanski reševalci in Txikonova ekipa so se danes po novem neuspešnem dnevu odločili, da nima smisla nadaljevati, poroča tiskovna agencija AP. Po navedbah novinarja BBC Richarda Galpina sta bila alpinista najverjetneje žrtvi velikega plazu, ki je udaril ponoči. Bučanje tega plazu naj bi slišali celo vaščani v več kilometrov oddaljeni vasi.