Slovenski vojaški škorenj

Ne samo, da so dovolj dobri, so celo še boljši!

S.R./STA
6. 3. 2019, 16.12
Posodobljeno: 6. 3. 2019, 16.30
Deli članek:

Testiranja vojaških škornjev, ki jih uporablja Slovenska vojska (SV), so pokazala, da so ti skladni z zahtevanimi karakteristikami oziroma jih presegajo, je v izjavi za medije po predstavitvi razvoja oblačilnega sistema in obutve SV povedal direktor direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu Željko Kralj.

Bobo
Glede na testiranja so škornji vojakov skladni z zahtevanimi karakteristikami in jih celo presegajo.

Testiranja so na ministrstvu za obrambo naročili po težavah, ki so jih imeli nekateri vojaki na lanski Natovi vaji na Norveškem. Kot je povedal Kralj, so testirali tako zimske kot poletne vojaške škornje, proizvedene in dobavljene v letih 2015, 2016 in 2017, teste pa so opravili na Institutu Jožef Stefan in Tehnološkem centru Ircuo Žiri. "Preverjali so skladnost s tehničnimi karakteristikami, navedenimi v dveh standardih ISO, in v vseh primerih ugotovili, da karakteristike škornjev presegajo zahteve standardov ISO in tudi zahteve iz naših razpisov ali jih celo nekoliko presegajo," je dejal Kralj. 

Po njegovih besedah je od okoli 10.000 škornjev, kolikor jih je v uporabi v SV, do napak prišlo na 18 parih (na osmih od tistih, uporabljenih na Norveškem, in na 10, uporabljenih na drugih dogodkih), za kar so pri proizvajalcu Alpina že uveljavljali garancijo. Ali bo ta priznana ali ne, bo znano v prihodnjih dneh. Število napak na škornjih (šlo naj bi za manjši odstop podplata od preostalega dela škornja) je sicer po besedah Kralja v okviru dovoljenih in sprejemljivih odstopanj. 

Ker so škornje reklamirali, so torej mnenja, da je do napake prišlo pri proizvajalcu, ne izključuje pa niti možnosti, da je bilo krivo nepravilno vzdrževanje: "Tudi iz svojih izkušenj lahko potrdim, da težko vedno v celoti sledim navodilom, ki jih dobim skupaj s proizvodom," je dejal Kralj. 

Bobo
Glede na testiranja so škornji vojakov skladni z zahtevanimi karakteristikami in jih celo presegajo.

Tudi potrošni material je treba vzdrževati

Minister za obrambo Karl Erjavec je dodatno opozoril, da je sama oprema "na nek način potrošni material in zato že zgolj zato ne moremo pričakovati, da bo vzdržala v nedogled". Pomembno pa je po njegovem tudi vzdrževanje, ki mu nameravajo v prihodnje posvetiti še posebno pozornost. 

Predstavnik Instituta Jožef Stefan Igor B. Mekjavić, ki je izvedel testiranje, je mnenja, da je lahko prišlo do napake pri proizvajalcu, težko pa reče, kakšne. Po njegovih besedah gre lahko namreč pri proizvodnji čevlja kdaj tudi kaj narobe, posebej če proizvajalec vseh delov ne izdela sam in jih naroči drugje. Lahko pa bi bilo krivo tudi vzdrževanje. 

Nova oprema

Erjavec je sicer danes napovedal, da bo v kratkem objavljen razpis za nove bojne uniforme in škornje za vse pripadnike SV. Pri tem bodo tudi na podlagi testov, ki jih izvajajo v okviru razvoja oblačilnega sistema in obutve za SV, zahteve takšne, da bo oprema še bolj vzdržljiva. Zanjo bodo namenili okoli 11 milijonov evrov, vojaki pa bi jo po besedah Kralja lahko dobili konec tega oziroma v začetku prihodnjega leta. 

Na ministrstvu so sicer danes predstavili razvoj oblačilnega sistema in obutve za SV, iz katerega je bilo razvidno, da za razvoj opreme potekajo številne raziskave in testiranja (tudi s pomočjo simulatorjem), pri čemer ministrstvo za obrambo sodelujejo predvsem z Institutom Jožef Stefan in fakulteto za strojništvo v Mariboru

Kot je v izjavi za medije dejal Erjavec, predstavitev dokazuje, da opremljanje SV poteka na podlagi številnih raziskav in testiranj, ki jih za povrh izvedemo v Sloveniji. "Sami ste se lahko prepričali, da ne gre za naročila, ki jih delamo na pamet, ampak da zadaj stoji stroka. Želimo namreč, da je oprema, ki jo uporabljajo naši vojaki, najvišje kakovosti," je dejal.