Začetek sojenja

Šiško razkril, da je užaljen

T.L./STA
6. 3. 2019, 13.37
Posodobljeno: 6. 3. 2019, 13.49
Deli članek:

Šiško je pristal v priporu pred šestimi meseci, ko so se na spletu pojavili fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskiranih moških v Apačah.

STA
Andrej Šiško

Po predobravnavnem naroku pred tremi tedni se je danes na mariborskem sodišču začelo sojenje vodji Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku in soobtoženemu Mateju Lesjaku zaradi domnevnega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. V izčrpnem zagovoru, ki traja že več ur, je Šiško ponovil, da je šlo le za provokacijo.

STA
Matej Lesjak

Šišku, ki je pristal v priporu pred šestimi meseci, ko so se na spletu pojavili fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskiranih moških v Apačah, je danes ponovil, da je zaradi očitkov od domnevnem rušenju ustavne ureditve države "užaljen, ker je to v popolnem nasprotju z vsem mojim dosedanjim delom in življenjem".

Poudaril je, da se je že od nekdaj zavzemal za Slovenijo, in nato, oborožen s kupom literature, podrobno opisal svoje dejavnosti od leta 1986. Predhodno obsodbo zaradi poskusa umora je označil za "konstrukt" in tako si razlaga tudi trenutni kazenski pregon. "Nisem pozival k nikakršnemu nasilju ali prelivanju krvi. To preprosto ni res," je dejal.

Že na predobravnavnem naroku je zavrnil vse očitke iz obtožnice. "Želim, da se ljudje, ki ne hodijo na volitve in tako prepuščajo odločitve drugim, zbudijo. Ustave nisem rušil, ampak sem se zavzemal za njeno spoštovanje," je danes ponovil.

STA
Šiškom in Lesjak na sodišču.

Tožilec Tilen Ivič mu očita ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve v povezavi z oboroženim odporom, Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. To naj bi storila z različnimi ravnanji, od grožnje predsedniku vlade Miru Cerarju januarja leta 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še z ustanovitvijo obrambne skupine te dežele - Štajerske varde septembra lani ter pozivanjem drugim deželam, da se organizirajo podobno.

Lesjak, ki je medtem odpovedal pooblastilo zagovorniku Mihaelu Jenčiču in se po novem brani pred sodiščem sam, po štirih urah še ni prišel na vrsto za svoj zagovor.

Podporo Šišku je prišlo danes na sodišče izrazit okoli 25 podpornikov v črnih majicah in čepicah. Ob prihodu pred poslopjem sodišča z limuzino so se postrojili, ob vhodu pa razobesili svoje zastave.