Poskus uboja

»Mati bo vsega kriva, ker mi ni dala piva!«

S.S.
6. 3. 2019, 19.30
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Davidu Rovanu, obtoženemu poskusa uboja, povzročitve dveh lažjih telesnih poškodb in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Samo Strel
Obtoženi Rovan je od obiska preiskovalnega sodnika v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti.

Triintridesetletni David Rovan iz Logatca je 27. maja lani ob prihodu domov besnel nad svojo 82-letno babico, ker mu ni hotela izročiti piva, napadel pa je tudi mamo in strica ter grozil policistom. Natančneje: Rovan je babico Ivanko najprej potisnil v kot, nato pa jo je z nožem z rezilom dolžine 18 centimetrov zabodel v ramo. Po rami je z nožem porezal tudi svojo 57-letno mamo Aleksandro, najhuje pa jo je skupil njegov 59-letni stric Franc. Obtoženi mu je najprej grozil, da ga bo ubil, pri tem pa ga je sprva zabodel v levo ramo in porezal po nadlahti, zamahnil je tudi proti njegovemu prsnemu košu, a se je stric umaknil in nečaka prijel za roko, da je izpustil nož. Ob prihodu vrhniških policistov na kraj je 33-letnik grozil tudi njima, rekoč, da bo šel po pištolo in ju ustrelil ter nanju naščuval psa.

Konec kmalu

Zbrani so včeraj med drugim poslušali klic Franca Rovana na interventno številko 113 oziroma njegovo prerekanje z nečakom. Ker je posnetek precej nerazumljiv, bo sodišče do prihodnjič opravilo prepis, da bo jasno, kdo je kaj vpil: »Sin nori doma!« »Takoj naj pridejo!« »Vse je krvavo!« »Mater je porezal!« »Vse bom pobil!« »Daj pivo!« »Vse policaje bom poklal, verjemi mi to!« »V arest boš šel, boš videl hudiča!« »Mati bo vsega kriva, ker mi ni dala piva!« »Nihče mi ne verjame, da sem zadel na loteriji! V ponedeljek grem dvignit!« Senat se je tudi seznanil z 269 fotografijami s »kraja zločina«, prav tako so pregledali zasežene predmete: pločevinko piva Union, kuhinjski nož, brusilec noža ter okrvavljena oblačila vpletenih. Sojenje se bo nadaljevalo in predvidoma tudi končalo 26. marca, saj so bili izvedeni že vsi dokazi.

Najprej so ga razglasili za neprištevnega

Rovan je bil v preteklosti že obsojen; leta 2012 zaradi pečanja z mamili na leto in dva meseca zapora, leta 2015 pa na pol leta zapora zaradi povzročitve lažje telesne poškodbe. Prestajanje kazni pa so mu odložili, da bi lahko skrbel za svojo 82-letno babico, ki jo je potem napadel. Tožilstvo je najprej po sodni preiskavi vložilo predlog za varstveni ukrep obveznega zdravljenja, saj je izvedenka psihiatrične stroke ocenila, da je bil Rovan v času napada neprišteven. Med obravnavami se je potem izkazalo, da se je izvedenka zmotila pri izračunu stopnje alkohola. Sodišče je določilo novega izvedenca psihiatrije in ta je ocenil, da je bil Rovan le bistveno zmanjšano prišteven, torej zrel za kazenski pregon. Po izračunu toksikologinje je imel 33-letnik v času napada v krvi 1,3 promila alkohola, zaužil pa je tudi metadon in pomirjevala.

Namesto da bi kupil jajca, se je zapil

Do zdaj je Rovan v svoj bran povedal, da se opletanja z nožem »skoraj« ne spomni, zato pa je natančno opisal, kaj se je dogajalo pred tem. Babica ga je poslala v trgovino po jajca, a je bila trgovina zaprta, on pa je potem za nekaj časa obtičal v gostilni, kjer se ga je napil s prijatelji, nekaj denarja je izgubil tudi na stavah. Spomni se, da je doma začel noreti, ker mu babica ni dala piva, spominja se tudi, da je od mame zahteval pomirjevala, nato pa ničesar do trenutka, ko je slišal stričev glas, naj izpusti nož.