Obtičala na 6250 metrih

FOTO: Upajo na »čudež«, alpinista sta se z »morilske gore« nazadnje javila v prejšnjo nedeljo

S.R.
2. 3. 2019, 19.02
Posodobljeno: 3. 3. 2019, 09.10
Deli članek:

Reševalcem še vedno ni uspelo navezati stika s priznanima alpinistoma, ki sta obtičala na deveti najvišji gori na svetu.

Facebook / Daniele Nardi
Tom Ballard in Daniele Nardi.

8125 metrov visoka pakistanska gora Nanga Parbat, poimenovana tudi »morilska gora,« je vzela že veliko življenj. Le malo je še upanja, da bi se z nje živa in zdrava vrnila alpinista Italijan Daniele Nardi in Britanec Tom Ballard, ki mu je leta 1995 gora K2 vzela mamo in priznano alpinistko Alison Hargreaves

Plezalca sta se nazadnje javila prejšnjo nedeljo z višine približno 6250 metrov, nato pa so se z večjimi težavami srečali tudi sami reševalci, ki so morali reševanje odložiti. Sprva je reševanje onemogočal spor med Indijo in Pakistanom, reševanje se je nato začelo šele v četrtek, a so ga prekinile neugodne vremenske razmere. Sneženje, oblaki in slaba vidljivost so onemogočali tako polete s helikopterjem kot iskanje z droni. Kot je včeraj dejal italijanski veleposlanik v Pakistanu Stefano Pontecorvo, vsi upajo, da se bo zgodil »čudež« in da bodo vendarle našli oba vzdržljiva alpinista. Sobota je bila za reševanje izgubljena, znova pa bodo poskušali danes. 

Facebook / Daniele Nardi
Nardi in Ballard v baznem taboru.

V četrtek je na območju delno zakopan šotor, ki ga je najverjetneje zasul plaz, iz helikopterja opazil pakistanski alpinist Ali Sadpara, a zaenkrat še ni jasno, ali gre za šotor pogrešanih alpinistov. 30-letni Ballard, rojen v britanskem Derbyshireju, je sin Alison Hargreaves, prve ženske, ki je brez dodatne pomoči osvojila Everest. Podvig ji je uspel leta 1995, še isto leto pa je umrla med sestopom z vrha gore K2.

Slovencem je Nanga Parbat bržkone v spominu ostal po spektakularnem reševanju našega Tomaža Humarja. Humar je takrat na višini približno šest tisoč metrov pomoč čakal šest dni. Na koncu jo je na srečo tudi dočakal. To reševanje velja tudi za eno najbolj tveganih v zgodovini alpinizma v Himalaji.

Profimedia
Alison Hargreaves, prva ženska, ki je brez pomoči osvojila Everest.