Pogrešana v Himalaji

FOTO: Oče pogrešanega alpinista zaskrbljen, da mu bo isto gorovje vzelo še sina

S.R.
3. 3. 2019, 11.00
Posodobljeno: 3. 3. 2019, 14.33
Deli članek:

Alpinista Daniele Nardi in Tom Ballard, ki sta se odločila za zimski vzpon na vrh gore Nanga Parbat, sta se nazadnje javila prejšnjo nedeljo. Ballardov oče se boji, da je sin dočakal enako usodo, kot njegova mati.

Profimedia
Jim Ballard s hčerko in sinom.

Pred 24 leti, isto leto, ko je postala prva ženska na svetu, ki je brez dodatne pomoči kisika osvojila vrh Everesta, se je na vrh druge najvišje gore na svetu podala Alison Hargreaves. Takrat je bila stara 33 let, več jih ni doživela, saj je med sestopom tragično preminila. Njen soprog in oče Toma Ballarda Jim Ballard je v teh dneh za britanski The Times spregovoril o težkih spominih, ki se mu vrnili v teh dneh, ko je na višini 6250 metrov v gori Nanga Parbat, od K2 oddaljeni približno 167 kilometrov vožnje, obtičal njegov sin.

Reuters
Družina Ballard, Karie, Alison, Tom in Jim.

»Vračajo so se spomini na tiste dni. Ko je odjeknila novica, ni bilo na voljo nobenega helikopterja, do baznega tabora na K2 pa tudi niso uspeli poleteti,« se je spomnil ob vseh tegobah, ki spremljajo reševanje njegovega sina. To naj bi se nadaljevalo danes, a po poročanju italijanskega časnika Corriere della sera na območju tudi danes močno sneži in zaenkrat še ni jasno, ali je kakšni od ekip uspelo poleteti oziroma ali bodo vremenske razmere danes to sploh dopuščale. Za iskanje sicer uporabljajo tudi drone, a zaradi slabe vidljivosti in sneženja v teh dneh v zrak niso spravili niti teh. Spomnimo, po konfliktu med Pakistanom (Nanga Parbat leži v Pakistanu) in Indijo je Pakistan zaprl svoj zračni prostor, zato je bilo reševanje nekaj dni nemogoče. V četrtek, ko so končno dobili zeleno luč, pa so reševanje preprečile vremenske razmere. Oče sicer še vedno upa in pravi, da ni nemogoče, da bi bil sin po sedmih do desetih dneh še vedno živ, četudi je morda prezebel. 

V skrbeh so seveda tudi družina alpinista Danieleja Nardija in italijanska javnost. Njegovi prijatelji so prek spleta v le nekaj urah zbrali 70 tisoč evrov sredstev, ki jih bodo namenili za pomoč pri reševanju. Pakistanski vojaški helikopterji so po navedbah italijanskega veleposlanika v Pakistanu Stefana Pontecorva danes z gore K2 do baznega tabora pripeljali baskovskega alpinista Alexa Txikona in njegovo ekipo. Ti bodo z uporabo visokoletečih dronov poskušali prečesati območje, kjer naj bi se nahajala pogrešana alpinista.

Facebook / Daniele Nardi
Daniele Nardi (levo) in Tom Ballar (desno).

Facebook / Tom Ballard
Oče še vedno upa, da je njegov sin živ.

Profimedia
Alison, sin Tom in hčerka Katie.

Reuters
Alison je bila prva ženska na svetu, ki se je na Everest povzpela brez dodatne pomoči kisika.

Reuters
Alison Hargreaves s hčerko Katie.