PREPREČIMO TEŽAVE

Krvaveče dlesni lahko povzroča to zoprno vnetje

T.D.
3. 3. 2019, 12.18
Deli članek:

Zdrave dlesni so ključne za naše zdravje. Kadar začnejo krvaveti, mi pa ne ukrepamo, lahko nastanejo resne posledice. Izguba zob je le ena izmed njih.

Profimedia
Vzroki za krvavitev dlesni so lahko še jemanje nekaterih zdravil (kontracepcijske tablete, fenitoin, ciklosporini), sistemske bolezni (HIV) in slab imunski sistem.

Obstajajo različni vzroki za pojav krvavečih dlesni, največkrat pa so te posledica okužbe. Edina krvavitev, zaradi katere ni treba biti posebej zaskrbljen, je posledica poškodbe pri jedi ali športu. Pomanjkanje nekaterih vitaminov (vitamin B3 ali vitamin C) prav tako povzroči krvavitev dlesni. Drugače pa govorimo o parodontalni bolezni, zaradi katere sčasoma pride do izgube zob.

Zahrbtna parodontalna bolezen

Parodontoza je bakterijsko vnetje, katerega posledica je neprijeten zadah, ki nas zelo omejuje pri družbenih in poslovnih stikih. Bakterije pa se ne zadovoljijo samo s povzročanjem škode v ustih. Zelo kmalu namreč njihovi strupi vdrejo v krvni obtok in okužijo telo. Takrat govorimo o pravi nevarnosti za naše zdravje. Ko pride tako daleč, je tudi bistveno težje in dražje popraviti nastalo škodo. Bodite pozorni že na prve znake parodontalne bolezni, čeprav to ni vedno preprosto, saj v večini primerov na začetku in tudi v nadaljevalni fazi ta bolezen poteka brez jasnih simptomov in opozoril.

Prepoznajte simptome!

Simptomi, ki opozarjajo, da z vašimi obzobnimi tkivi morda ni vse v najlepšem redu, so boleča, otečena in rdeča dlesen, krvavitve ob ščetkanju in nitkanju, premiki zob, povečana majavost zob, slab zadah, odmik dlesni, vse daljši zobje, skelenje, občutljivost zob in kronične bolezni brez jasnega vzroka. Vse omenjene znake odkrijete, ko je parodontalna bolezen že napredovala in je vašemu telesu ter zdravju že storjena precejšnja škoda. Parodontoza žal ni ozdravljiva bolezen, lahko pa jo uredite do te mere, da zelo upočasnite njeno napredovanje. Za to so potrebne redne kontrole plaka, odlična ustna higiena in upoštevanje navodil strokovnjakov. Eno zelo pomembnih navodil je nedvomno skrb za zdrave dlesni.