ZAKAJ IZBRUHNE?

Z meliso, ribezom ter žajbljem nad herpes!

Tea Dečman
1. 3. 2019, 06.15
Deli članek:

Herpes ni ozdravljiv, nastane pa zaradi številnih dejavnikov, kot so stres, vročina, prehlad, izpostavljenost soncu ali mrazu, vpliv hormonov.

Revija Bodi zdrava
Herpes na ustnici je zelo pogosta virusna okužba in se prenaša z dotikom.

90 odstotkov ljudi, starejših od 30 let, je izpostavljenih nadležnemu herpesu.

Herpes je izpuščaj, ki se pojavi okrog ustnic, nosu ali brade in se kaže v obliki drobnih, s svetlo tekočino napolnjenih skelečih mehurčkov. Povzroča ga virus herpes simplex tipa 1, ki mu je izpostavljenih 90 odstotkov ljudi, starih več kot 30 let. Kako ga torej čim hitreje in na naraven način odpraviti? Žajbelj je znan po tem, da omili bolečine in ustavi širjenje virusov. Več raziskav je potrdilo tudi njegove koristi pri zdravljenju herpesa. Nasvet: vsake štiri ure kanite na herpes malo žajbljevega izvlečka. Lahko ga pripravite kar sami: eno žlico žajbljevih listov prelijte z 250 mililitri vode in zavrite. Pustite namakati 10 minut, nato precedite. Vatirano paličico pomočite v ohlajen čaj in z njo navlažite herpes.

Revija Zarja
Vsake štiri ure kanite na herpes malo žajbljevega izvlečka.

Melisa se bori proti virusom

Znanstveniki z Univerzitetne klinike Heidelberg so v laboratorijskih poskusih ugotovili, da eterično olje citronske melise onesposablja viruse. Nekaj kapljic eteričnega olja melise (na voljo je v lekarnah) kanite na vatirano paličico in večkrat na dan nanesite na herpes. Lahko pa pripravite domačo melisno tinkturo, ki je ravno tako zelo učinkovita.

Laboratorijske analize na Japonskem so pokazale, da snovi v črnem ribezu zavirajo širjenje virusa herpes simplex.

Ribez blaži srbenje in pekoč občutek

Laboratorijske analize na Japonskem so pokazale, da snovi v črnem ribezu zavirajo širjenje virusa herpes simplex. Nasvet: ribezov sok zamrznite v ledeno kocko in z njo večkrat na dan potegnite po bolečem mehurčkastem ocvirku ob ustnici. Mraz dodatno omili srbenje in pekoč občutek. Ko se herpes začne sušiti, pa posezite po medu, ki pospeši celjenje. Pomembno pa je, da uporabljate medicinski med, ki je na voljo v lekarnah, in ne navadnega medu, ki je naprodaj v trgovinah, saj ta najbrž vsebuje velik delež sladkorja, kar pa lahko vodi do glivične okužbe.

Med

Deluje protimikrobno, celi rane in blaži otekline. Dajte malo medu na gazo in večkrat na dan z njo pritisnite ob herpes.

Ribez

Poleti, ko je sezona ribeza, lahko preprosto nekaj svežih jagod zmečkate in na tanko namažete čez herpes.

Melisina tinktura

50 gramov melisnih listov prelijte s pol litra vrele vode in po 10 minutah precedite. Tinkturo uporabljajte enako kot olje.