Šok

Dve leti je mislil, da gre za trdoživ prehlad, a mu je v nosu zrasel zob!

S.R.
26. 2. 2019, 14.41
Posodobljeno: 26. 2. 2019, 15.12
Deli članek:

Kar dve leti je imel težave s smrkanjem in zmašenim nosom, dokler niso zdravniki ugotovili, da vendarle ne gre za trdoživ prehlad, temveč zob, ki tam ni imel kaj početi.

Twitter / BMJ Case Reports
Skrival se je v nosni votlini.

Zdravniško osebje je izjemno redko priča prizoru, s kakršnim so se srečali zdravniki v Univerzitetni bolnišnici Aarhus na Danskem. Zaradi dolgotrajnega prehlada, kot je sklepal sam, jih je obiskal 59-letni moški. »Prehlad« se mu je vlekel kar dve leti. Poročal je o tekočem izcedku, nenehno zamašeni levi nosnici in poraznem občutku za vonj. Na njegov šok so zdravniki ugotovili, da mu v nosni votlini raste dodaten zob. Bizaren primer je bil opisan v članku, nedavno objavljenemu v znanstveni reviji BMJ Case Reports

Zdravniki so najprej opazili, da mu nosna pregrada oziroma septum štrli nekoliko v levo, kaj hitro so nato ugotovili, da pod kožo v nosni votlini tiči nekakšna »tvorba.« Poslali so ga na pregled z računalniško tomografijo, ki je razkrila, da je za vse njegove težave kriv zobec, ki se je ukoreninil tam, kjer mu ni bilo mesta. Sledili sta endoskopska operacija sinusov in odstranitev vsiljivca. Nato je prestal še desetdnevno kuro z antibiotiki in izpiranje nosu s slanico ter popolnoma okreval. 

Twitter / BMJ Case Reports
Primerjava s kemičnim svinčnikom.

Posledica poškodbe v mladosti? 

V primeru tega moškega je treba razlog za pojav nenavadnega zoba iskati v rani mladosti, menijo zdravniki. Natančneje, kriva je najverjetneje poškodba obraza, ki jo je utrpel kot mladenič. Takrat si je zlomil tako čeljust kot nos, pri čemer je bil zlasti nos tako polomljen, da so mu ga le s težavo naravnali. Čeprav v čeljusti takrat ni opazil nobene škrbine, zdravniki predvidevajo, da mu je enega od zob vendarle spodrinilo nekam pod nosno votlino. Menijo še, da je 59-letnik s tem zobom bržkone živel vse svoje odraslo življenje, čeprav je zaradi simptomov tarnal šele zadnji dve leti.