Morion

Papeževa straža z novimi čeladami, ki jih tiska 3D tiskalnik

B.K.
26. 2. 2019, 08.57
Posodobljeno: 26. 2. 2019, 08.58
Deli članek:

Švicarska garda že več kot sto let nosi značilno pisano uniformo. Letos pa jih čaka velika sprememba: tradicionalno kovinsko čelado, imenovano morion, bodo zamenjali s takšnimi, ki jih natisne 3D tiskalnik.

Reuters
Švicarska garda v tradicionalnih uniformah.

Uniforma Švicarske garde, osebne papeževe straže, je enaka že od leta 1914. Takrat so se zanjo odločili na podlagi njenega renesančnega vzorca. Skozi leta je Veatikan vztrajal pri tej uniformi in zaposlil več kovačev, da so popravljali in zamenjevali dele oklepa, ki ga nosijo stražarji. A letos bo dela za kovače manj. Garda bo namreč znamenite kovinske čelade zamenjala s plastičnimi, ki jih bodo kar natisnili s 3D tiskalnikom.

Razlog je predvsem praktične narave. Čelada namreč stražarja ne varuje pred sodobnim orožjem, se pa zelo zagreje na soncu, kjer stražarji preživijo veliko časa. V izogib potencialnim opeklinam glave bodo stražarji tako zamenjali material.

Prvo pošiljko čelad je Vatikan prejel že konec januarja. tehtajo dobrega pol kilograma, kar je približno četrtina teže kovinske čelade, so odporne proti UV žarkom, oblikovane pa so tako, da glava pod njimi diha. Tiskalnik eno čelado natisne v približno 14 urah.