Osma nadloga

Prihajajo! Država v pričakovanju invazije kobilic »bibličnih razsežnosti«

S.R.
26. 2. 2019, 08.22
Posodobljeno: 26. 2. 2019, 09.30
Deli članek:

Egipt se pripravlja na orjaški roj kobilic, ki svoja grizala trenutno še brusijo v sosednjem Sudanu. Da so se tako razmnožile, so krive zlasti vremenske razmere.

Profimedia
Razmnožile so se zaradi daljšega deževnega obdobja.

Roj kobilic, ki se bo iz Sudana predvidoma prebil v Egipt in na območja okoli Rdečega morja, že primerjajo z osmo nadlogo iz Stare zaveze Svetega pisma. V Sudanu so se do bibličnih številk razmnožile zaradi daljšega deževnega obdobja. Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) v sodelovanju z državami na območju že pripravlja preventivne ukrepe, saj lahko tako številčni roji pridelek povsem uničijo. En podoben roj je po navedbah organizacije FAO že sredi januarja prečkal mejo s Saudovo Arabijo, sledili mu bodo novi. 

Profimedia
Na dan lahko pojedo za svojo težo hrane.

Strokovnjak za kobilice pri organizaciji FAO Keith Cressman opozarja, da bodo z vidika zatiranja teh živalic, ki se v času rojenja prelevijo v strahotne škodljivce, naslednji tedni pred začetkom poletnega paritvenega obdobja »ključni.« Veliko bo odvisno od vremena, pravi, zlasti od tega, koliko dežja bo padlo med marcem in majem. Kar zadeva kobilice, paradoksalno upajo, da ga bo na to vode žejno zemljo padlo čim manj. S podobno težavo se sicer srečujejo tudi v Iranu. Jug države je denimo konec januarja »obiskal« eden večjih rojev kobilic. 

Kobilica lahko na dan poje za svojo težo hrane in preleti 150 kilometrov. V Afriki so zadnjo večjo invazijo kobilic zabeležili med letoma 2003 in 2005, ko je bilo prizadetih kar 12 milijonov hektarjev zemljišč.