Izredne razmere

Kljub grožnjam Trump pred porazom

T.L./STA
26. 2. 2019, 07.19
Posodobljeno: 26. 2. 2019, 07.41
Deli članek:

Trumpova razglasitev izrednih razmer na pragu kongresnega poraza.

Profimedia
Donald Trump

Predstavniški dom ameriškega kongresa bo danes potrdil resolucijo o zavrnitvi razglasitve izrednih razmer zaradi južne meje, poteza predsednika ZDA Donalda Trumpa pa je tik pred porazom tudi v senatu, kjer imajo večino njegovi republikanci, čeprav jim je grozil na Twitterju.

Trump se je sicer že odpravil na pot v Vietnam, kjer se bo srečal s severnokrejskim voditeljem Kim Džong Unom.

Trump je izredne razmere razglasil, da mimo kongresa pride do denarja, ki ga potrebuje za izgradnjo zidu ali ovir na meji z Mehiko. Ustava daje pooblastila za odločanje o porabi proračunskih sredstev kongresu, predsedniki pa lahko od konca 70. let prejšnjega stoletja v skladu z zakonom razglasijo izredne razmere, da pridejo do denarja, če se mudi, ker so postopki v kongresu zamudni. Noben pa tega še ni storil ob nasprotovanju kongresa.

Trump je imel dve leti časa, da razglasi izredne razmere, če so res tako izredne, ko so imeli njegovi republikanci večino tako v senatu kot tudi v predstavniškem domu. Razmere so postale izredne šele potem, ko so demokrati zmagali na vmesnih volitvah v predstavniški dom. Trump denarja od demokratov ni dobil in je zaprl lastno vlado, po mesecu dni je popustil, nato pa skušal poraz spremeniti v zmago pred svojimi podporniki z izrednimi razmerami.

Le še en prestop v senatu

Demokratska večina bo danes glasovala proti izrednim razmeram, vprašanje je le, koliko republikancev se ji bo pridružilo. Podobno resolucijo bodo skušali potrditi tudi v 100-članskem senatu, kjer so se 47 demokratom do ponedeljka zvečer z napovedjo glasovanja proti Trumpu pridružili trije republikanci. To so Lisa Murkowski iz Aljaske, Tom Tillis iz Severne Karoline in Susan Collins iz Maina. Za uspeh resolucije je potreben le še en prestop.

Trump je v zadnjih dneh tvital republikancem v kongresu, naj ne pozabijo na volilno bazo, ki trdno podpira njihovega predsednika, celotna vaja pa tako ali tako nima pomena, saj je jasno, da nasprotnikom izrednih razmer v obeh domovih kongresa ne bo uspelo zbrati dovolj velike večine, da preprečijo Trumpov veto.

Opozicija Trumpovi razglasitvi izrednih razmer med republikanci sicer ni izraz nasprotovanja predsednikovi politiki, ampak le zdrava pamet za naprej. Tisti, ki so proti, pravijo, da so proti zato, ker bo postavljen presedan, ki ga bo lahko v prihodnje podobno samovoljno izkoristil demokratski predsednik. Na primer glede orožja, podnebja ali pravic potrošnikov.