Afera maketa

Piarovka Nataša Pelko obremenila ministra Lebna

G.G./STA
25. 2. 2019, 20.53
Posodobljeno: 25. 2. 2019, 22.27
Deli članek:

Policija je po poročanju POP TV prejela kazensko ovadbo zaradi posla z maketo drugega železniškega tira Divača-Koper.

Bobo
Mora biti minister za okolje in prostor Jure Leben zaskrbljen?

Na policijo je bila vložena kazenska ovadba zoper Jureta Lebna, Petra Gašperšiča ter vodstvi direkcij za ceste in za infrastrukturo. Ovaditelji, med katerimi je Jože Duhovnik, avtor neizbrane in domnevno cenejše trase drugega tira, jih predstavljajo kot kriminalno združbo, ki je zavajala nadrejene in slovensko javnost z lažnimi podatki o milijardnem projektu drugi tir, je poročala POP TV.

Delala izključno po navodilih vodstva

Nataša Pelko, glavna akterka razkritih obremenilnih dopisovanj glede makete, krivdo za afero z maketo vali na takratnega vodjo projekta Jureta Lebna, zdaj ministra za okolje, je poročala televizija. Pelkova je naslovila pismo na nadzorni svet in celotno vodstvo podjetja 2TDK, ki gradi drugi tir in kjer je zdaj zaposlena. V njem je zapisala, da ni delala na lastno pest, pač pa izključno po navodilih takratnega vodstva, to je takratnega ministra Petra Gašperšiča in vodje projekta Lebna.

Pelkova piše, da ni sodelovala pri dogovarjanju z maketo, da ni vedela, kdo se je na razpis prijavil, in kdo je bil na koncu izbran, in da tudi ni sodelovala z agencijo Futura, je še poročala POP TV.

Maketo drugega tira so v Kopru postavili marca lani, da bi javnost seznanili z zahtevnostjo in nujnostjo projekta. Prejšnji teden pa so se v medijih pojavila dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Posel je že vzela pod drobnogled policija, takratni predsednik vlade Miro Cerar pa je sporočil, da bodo v SMC politično odgovornost za domnevna kazniva dejanja pri poslu ugotavljali po končani kriminalistični preiskavi.