Pod pritiskom

Kaj bo moral Pahor upoštevati med sprejemom pri britanski kraljici?

L.T,
25. 2. 2019, 19.30
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor bo ta teden na obisku v Londonu, kjer se bo sešel z britansko kraljico Elizabeto II. Ta uradni obisk bo za Pahorja zagotovo največji protokolarni zalogaj.

STA
Pahor v prisotnosti kraljice ne bo prvič, zato spodrsljajev ni pričakovati.

Kraljice se nikar ne dotikajte

Paziti bo moral na vrsto pravil, najbolj očitno med vsemi pa je, da se kraljice ne smeš dotikati, če ti sama ne ponudi roke. V tem primeru je zanjo ne smeš čvrsto zgrabiti ali z njo zanihati kot pri navadnem seganju v roko. Kraljevi protokol močno spoštuje osebni prostor kraljice, tako tudi pri uradnem fotografiranju ne smeš stati preblizu.

Ker Pahor ni kraljičin podanik, temveč tuji državnik, se mu pred kraljico ni treba prikloniti, kar je za britanske državljane zapovedano kot precej srednjeveški poklon, z močno pokrčenimi koleni in prepogibanjem v pasu. Kljub temu ji bo po vsej verjetnosti namenil vljudnostni poklon z glavo.

Profimedia
Kraljica Elizabeta.

Kot zelo spoštljiv obisk pri babici

Pri tem jo bo naslovil z »vaše visočanstvo«, v nadaljnjem pogovoru pa jo bo lahko naslavljal z gospa. Če ga bo kraljica povabila na čaj, bo moral paziti, da dviguje le skodelico, in ne tudi podstavka. Po vsakem požirku moraš skodelico odložiti na podstavek, pri požirkih pa naj se nikar ne sliši srebanja, se še glasi protokol. Če bosta sedla še k jedi ali prigriznila ob čaju, pa se bodo z zadnjim kraljičinim grižljajem morali končati tudi njegovi.

Pri tem bo moral upoštevati še nenapisano pravilo, da kraljici nikoli ne smeš kazati hrbta. Pahor bo tako moral žrtvovati kakšno uradno fotografijo, če bo želel ostati vljuden, in hrbet nameniti objektivu, da ga ne bi obrnil kraljici. To pravilo je prekršil ameriški predsednik Donald Trump, ki je med sprejemom hodil pred kraljico in bil zato tarča medijskih kritik.

Reuters
Trump je poskrbel za škandal, ko je kraljici obrnil hrbet.

Nazadnje je dobila čajni set

Pomembno bo tudi darilo, ki ga bo Pahor dal kraljici. Pred desetimi leti je med obiskom v Sloveniji v dar prejela konja lipicanca, ki ga je sicer pustila v oskrbi v Kobilarni Lipica. Tedanji predsednik republike Danilo Türk pa ji je poklonil unikatni čajni komplet iz porcelana.

Kakšne so posledice?

Praviloma velja, da je britanska kraljica že precej vajena v bontonu okorelih državnikov, kar Pahor zagotovo ni, zato tukaj ne gre pričakovati drame. V najslabšem pa se bodo o zadevi razpisali britanski mediji, ki bodo tokrat verjetno bolj pozorni na spodrsljaje na britanski strani.