Svet

Za ZDA v Venezueli "odprte vse možnosti"

G.G./STA
25. 2. 2019, 21.39
Posodobljeno: 25. 2. 2019, 21.42
Deli članek:

Ameriški podpredsednik Mike Pence je vodji venezuelske opozicije Juanu Guaidoju zagotovil 100-odstotno podporo predsednika Donalda Trumpa in opozoril, da ostajajo "odprte vse možnosti".

Profimedia
Juan Guaido, Ivan Duque in Mike Pence (od leve proti desni).

"Pomembno je obnoviti demokracijo v Venezueli, ker so tisti, ki so si prisvojili oblast, ogrožajo stabilnost kontinenta," je dejal Guaido, ki ne priznava Madurove lanske vnovične izvolitve za predsednika. "Popuščanje uzurpaciji oblasti bi ogrozilo celotno Ameriko," je dejal samooklicani začasni predsednik Venezuele, ki ga priznava več kot 50 držav.

Guaido želi dostaviti pomoč več sto tisoč Venezuelcem, ki so po njegovih besedah življenjsko ogroženi zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Maduro vidi v pomoči krinko za ameriško vojaško posredovanje in jo zato zavrača.

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je regionalne zaveznice pozval k oblikovanju "močnejšega in bolj učinkovitega" obroča okoli Madura, ki bi "olajšala tranzicijo oblasti, ki jo zahteva venezuelsko ljudstvo".

Pence, ki se je ob robu srečanja dvostransko sešel z Cjem, je dejal, da mu je prinesel sporočilo predsednika Trumpa, da ZDA za njim stojijo 100-odstotno. "Upamo, da bo prišlo do mirne tranzicije v demokracijo. Vendar je predsednik Trump bil jasen: vse opcije so na mizi," je opozoril na srečanju skupine, ki je posvečeno nadaljnjim korakom za rešitev krize v Venezueli, potem ko je bila konec tedna nasilno preprečena dostava mednarodne pomoči Venezuelcem iz Kolumbije in Brazilije.

Pence je napovedal še več ameriške humanitarne pomoči in nove sankcije proti režimu v Caracasu, oziroma "njegovim koruptivnim finančnim mrežam". "Z vami bomo sodelovali, da bi našli zadnji dolar, ki so ga ukradli in jih vrnili Venezueli," je dejal.

Vse države skupine iz Lime je pozval k zamrznitvi premoženja venezuelske državne naftne družbe PDVSA in naj venezuelsko premoženje v svojih državah prenesejo na Guaidojevo vlado.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da so uvedli sankcije proti guvernerjem štirih zveznih držav v Venezueli, ker so konec tedna pomagali preprečiti dostavo humanitarne pomoči lačnemu prebivalstvu. Pri tem je prišlo do spopadov. Ubiti so bili najmanj štirje ljudje, več sto jih je bilo ranjenih.

V skupini iz Lime je 13 latinskoameriških držav (Brazilija, Argentina, Panama, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Mehika, Paragvaj, Peru, Gvajana in Sveta Lucija) ter Kanada. Skupina se je oblikovala avgusta leta 2017 s ciljem mirne politične rešitve krize v Venezueli.