NA VIDEZ NEDOLŽNA BLIŽNJICA

Tudi vi tvegate zamašitve in poplave doma?

Z.F.
25. 2. 2019, 21.30
Deli članek:

Ne glede na to, ali živite v hiši ali v stanovanju, se straniščna školjka prevečkrat znajde v vlogi koša za smeti. Tako v prvi vrsti tvegate zamašitev, nič čudnega pa ne bo, če se boste kdaj srečali iz oči v oči tudi s kakšno živaljo.

Profimedia
Občasno v odtoke nasujte dve žlici sode bikarbone in jo prelijte z decilitrom kisa. Tako boste poskrbeli, da se bo očistil zgornji del sifona, in preprečili neprijetne vonjave.

Težave z odpadki se pojavljajo povsod, a pogosteje v blokovskih naseljih, še posebno tam, kjer ni dvigal. Tako številni, da bi si odnos ali »odliv« smeti nekoliko olajšali, pogosto izberejo na prvi pogled idealno rešitev in smeti odvržejo kar v straniščno školjko. Tega nikar ne počnite, če ne želite poplav ali nezaželenih gostov v svoji kopalnici. Veste, kaj vse ne spada v odtoke in straniščne školjke?

Cigaretni ogorki

Cigaretni filter je narejen iz spužvastega materiala, ki vpija vlago in v vlažnem okolju poveča svoj volumen. Težava je tudi v počasnem razgrajevanju. Cigaretni ogorki tako spadajo v smeti, in ne v straniščno školjko.

Profimedia
Kontaktne leče so velik naravovarstveni problem, saj razpadejo v mikroplastiko.

Izdelki za osebno higieno

Vlažilni robčki, papirnate brisače, plenice, higienski vložki, tamponi in zobne nitke so narejeni iz materialov, ki se zelo počasi razgrajujejo, a lahko zelo hitro povzročijo zamašitev odtočnih cevi. Strokovnjaki so nedavno opozorili na nevarnost kontaktnih leč, ki jih mnogi brez pomisleka vržejo v odtok ali straniščno školjko. Čeprav gre za izjemno majhen odpadek, ta predstavlja precej resen in velik okoljevarstveni problem, saj se leče sčasoma razgradijo in razpadejo v mikroplastiko. Ta pa je še kako škodljiva tako za rastline in živali kot za ljudi.

Ostanki hrane

Med najpogostejše in hkrati najnevarnejše ostanke, ki povzročijo zamašitev, spadajo kavna usedlina, večji koščki hrane, predvsem lupine zelenjave in jajčne lupine. Ti se na dolgi rok, z nalaganjem in mešanjem, sprimejo v betonu podobno snov, ki jo je izjemno težko razgraditi in odplakniti.

Profimedia
Jajčne lupine spadajo med najpogostejše odpadke, ki so krivi za zamašitve odtokov.

Odpadna olja in maščobe

Tudi odpadnih olj in drugih maščob nikar ne zlivajte v straniščno školjko ali druge odtoke, saj se »prilepijo« na plastično površino cevi in tako na dolgi rok obljubljajo poplavo. Zlivanje vrele vode in detergenta v odtoke je le delna rešitev. Zato odpadna olja in masti zbirajte v steklenih kozarcih in jih odnašajte na zbirna mesta.