Raziskujemo

Za šopek zvončkov boste odšteli en evro, za kilogram radiča pa deset

P.K.
26. 2. 2019, 06.50
Deli članek:

Odpravili smo se na največjo tržnico v Sloveniji, kjer smo ugotavljali, kako poteka prodaja, koliko je ponudbe, kupcev, predvsem pa kakšne so cene.

P.K.
Za kilo motovilca boste odšteli okoli 14 evrov, za kilo radiča pa okoli 10 evrov.

Tržnica, ki stoji na Vodnikovem trgu v Ljubljani, je sploh ob sobotah izjemno priljubljena točka za nakupovanje ali pa samo za sprehajanje. Med domačine, ki s košaricami in vozički nabirajo sadje, zelenjavo in drugo, kar pridelajo slovenski kmetje, je pomešanih tudi mnogo turistov.

Sprehodili smo se med stojnicami in pregledovali cene. Kar zadeva zelenjavo, smo se osredotočili predvsem na cene radiča in motovilca. To je tudi zelenjava, po kateri zdaj kupci najbolj povprašujejo, vsaj tako so nam povedale branjevke.

»Radič prodajam po 10 evrov na kilogram, tudi cena za kilogram motovilca je enaka. Vem, da je to morda za koga veliko, vendar take pač zdaj cene so. Je še zima in to, da imam to zelenjavo na voljo, je res ekskluzivno. Cene te zelenjave bodo seveda v naslednjih tednih padle,« je dejala lastnica kmetije z obrobja Ljubljane, ki vsak vikend na tržnici prodaja svoje pridelke.

P.K.
Tina Stojkovič na tržnici prodaja že 20 let. Z zaslužkom od prodaje si pomaga preživeti, saj ima nizko pokojnino.

Izplača se ji

Tudi na naslednji stojnici so cene podobne. »Moj motovilec je včeraj nabran, poglejte, kako lep in svež je. Kar veliko ga kupujejo. Za kilogram računam 14 evrov. Po navadi ga vzamejo po četrt kilograma, kar pride tri evre in pol. V trgovini ga boste seveda dobili za okrog dva evra na kilogram, vendar če ga kupite pri meni, veste, kaj dobite, kar za trgovino ne morete reči. To je šele drugi vikend, ko ga ponujam, zdaj bodo cene šle dol in bodo od dva do pet evrov na kilogram. Radič imam pa po 10 evrov na kilogram. Tega prodam okoli 30 kilogramov na eno soboto,« je povedala gospa Petra, ki že 10 let vsak konec tedna prodaja, kar ji raste na kmetiji v okolici Vrhnike. »Izplača se mi priti, saj lahko v eni soboti zaslužim tudi okoli 400 evrov,« je še dejala in poudarila, da za to, da je zelenjava taka, kot je, oba z možem, ki sta tik pred upokojitvijo, precej garata.

»V bistvu še najraje kupujejo to zelenjavo, ki je dražja. Na tržnico namreč ljudje pridejo, ker iščejo domačo robo. Mar jim je, kaj dajo na krožnik, in za to so pripravljeni odšteti več denarja. Včasih celo raje vidijo, da je kakšen list zelenjave malo gnil, ker je to zagotovilo o neoporečnosti in je popolno nasprotje tistega, kar je v trgovinah, ki je velikokrat tudi preparirano s kemijo,« pa je dejala še ena branjevka, ki ima kmetijo v Podgorici v Črnučah. Za radič računa šest evrov na kilogram, za četrt kilograma motovilca pa bi pri njej morali odšteti malo več kot tri evre. Cene so tudi pri drugih ponudnikih radiča in motovilca podobne. Za kilogram motovilca boste odšteli okoli 14 evrov, za kilogram radiča pa okoli 10 evrov.

P.K.
Šopek zvončkov Stojkovičeva ponuja za en evro.

Tudi sleparijo

Poiščemo še stojnice s prvim pomladnim cvetjem, na katerih se zdaj najpogosteje pojavljajo zvončki, telohi, resje in mačice. Gospa Tina Stojkovič, ki na tržnici prodaja že 20 let, ponuja vse to. Pravi, da ji to delo veliko pomeni. Sploh zdaj, ko je že upokojena, ji to, da prodaja na tržnici, predstavlja motiv, da ostaja aktivna in v naravi. »Rada grem ven in med ljudi. Zraven še kaj zaslužim in si pomagam preživeti. Imam nizko pokojnino, 500 evrov. Vsak evro, ki ga zaslužim, prav pride; je za kakšno položnico ali pa s tem kupim kruh. Pa vnuku, ki študira, pomagam. Sem ga jaz vzgajala. Nima staršev,« nam je povedala.

Je pa tudi potarnala, da nima prav malo stroškov s to dejavnostjo. »Na leto za svoj prostor na tržnici plačam okoli 2000 evrov. Prodaja pa ni tako zelo dobra … Težko je. Sploh če pomislim, koliko delam; sejem, kopljem, negujem, obiram … Pa še inšpektorji so stalno na preži, ampak jaz sem poštena. Je pa tudi veliko goljufov. Zadnjič sem slišala, da je neki prodajalec snop vejevja vrbe prodal za 30 evrov. To je neverjetno! Jaz ga prodajam za enkrat ali celo dvakrat nižjo ceno,« je izpostavila in dodala, naj bodo zato kupci previdni; naj raje za enak artikel preverijo cene na več stojnicah. Pri Stojkovičevi dobiš šopek zvončkov za en evro, telohi z resjem so po dva evra, snop mačic prav tako.

P.K.
Branjevka iz kmetije v Podgorici v Črnučah pravi, da kupce ne moti, če je zelenjava malce gnila, saj to razumejo kot zagotovilo o kakovosti.