Slovo genija

Glasbeni svet žaluje, odšla je še ena legenda

S.R.
26. 2. 2019, 09.19
Posodobljeno: 26. 2. 2019, 15.26
Deli članek:

V 64-letu starosti je umrl veliki glasbenik in član legendarne skupine Talk Talk Mark Hollis, ki je večino svojega življenja preživel daleč od sojev žarometov.

Profimedia
Velikan, ki se nikoli ni uklonil glasbeni industriji.

Glasbeni svet je pretresla vest o smrti enega od velikanov v njihovih vrstah. Poslovil se je britanski glasbeni genij Mark Hollis, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaslovel z zasedbo Talk Talk, pozneje izdal še vrhunski in dandanes že »kulten« samostojni album ter se nato povsem umaknil iz javnega življenja. 

Vse, kar je v mnogo prekratkem glasbenem obdobju nastalo izpod Hollisovih rok, je bilo označeno za mojstrovino, oboževalci po vsem svetu pa so zadnjih 20 let nenehno pozivali, naj znova začne ustvarjati, a se on razen s kakšnim redkim intervjujem na moledovanja ni odzval. S soprogo in dvema sinovoma je živel daleč od sojev žarometov. »Izbral sem družino. Drugi so morda tega sposobni, a sam ne morem hoditi na turneje in hkrati ostati dober oče,« je takrat odgovoril na vprašanje, zakaj zapušča glasbeni svet. 

Profimedia
Mark Hollis je zaslovel s skupino Talk Talk.

Novico o glasbenikovi smrti je včeraj na tviterju razkril bratranec Hollisove soproge Anthony Costello. Opisal ga je kot »čudovitega soproga in očeta« ter »izjemnega in načelnega človeka,« ki se je iz »glasbene industrije umaknil pred 20 leti, a ostal neopisljiva glasbena ikona.« Hollis se je s svojo glasbo vtisnil v srca mnogih, predvsem pa je bil veliko ime med glasbeniki samimi, od katerih so ga mnogi označili za glasbenega genija. Hollis je umrl star 64 let, vzrok smrti pa zaenkrat ni znan.