Trenja

Odstopil iranski zunanji minster, "zvezdnik" sodobne diplomacije

B.K.
26. 2. 2019, 08.12
Posodobljeno: 26. 2. 2019, 08.22
Deli članek:

Mohamed Džavad Zarif je včeraj zvečer na instagramu objavil, da odstopa s funkcije zunanjega ministra Irana.

Reuters
Mohamed Džavad Zarif

Odstop Zarifa, ki je bil ključen igralec v izpogajanju jedrskega sporazuma leta 2015, kaže na vse bolj nestabilno vladavino zmerne vlade predsednika Hasana Rohanija, ki je že več mesecev tarča ostrih napadov konservativnih politikov in verskih voditeljev.

"Ljudem se iskreno opravičujem za to, da jim ne morem več služiti ter za vse pomanjkljivosti v času moje službe," je zapisal Zarif, ki naj bi po navedbah iranskih medijev odstopil, ker ni bil niti obveščen o ponedeljkovem obisku sirskega predsednika Bašarja al Asada v Teheranu. Asad se je tam sestal z iranskim vrhovnim voditeljem ajatolo Alijem Kamenejem in poveljnikom revolucionarnih sil, generalom Kasemom Solejmanijem. Prisoten naj bi bil tudi Rohani.

Medtem so iz urada iranskega predsednika sporočili, da ta Zarifovega odstopa ne bo sprejel.

Kaj to pomeni za nadaljno delovanje Rohanijeve vlade še ni jasno, je pa razviden vedno večji pritisk konservativnih iranskih politikov na zmerno Rohanijevo vlado. Medtem, ko je slednja izpogajala jedrski sporazum in se trudi za njegovo preživetje pa prvim godi padec sporazuma in zaostritev napetosti z Združenimi državami Amerike.

Zarif je funkcijo zunanjega ministra opravljal od leta 2013, v dobrih petih letih delovanja pa je izkazal izjemne retorične in pogajalske sposobnosti in malodane postal mednarodna zvezda na mednarodnem diplomatskem parketu. Zarif je zelo priljubljen tudi doma.