Terorizem

Sporočil je Trumpu: To je odvratno sporočilo ...

T.L./STA
8. 6. 2017, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sicer zgovornemu Donaldu Trumpu se ni zdelo vredno tvitniti o terorističnem napadu v Iranu, v kasnejši izjavi pa je del krivde pripisal kar Iranu.

Reuters

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je odziv ameriškega predsednika Donalda Trumpa na sredine napade skrajne Islamske države v Teheranu danes označil za odvratnega.

"Odvratno sporočilo Bele hiše ... ko se Iranci soočajo s terorizmom, ki ga podpirajo v ZDA," je tvitnil Zarif. S tem se je odzval na Trumpov komentar, da "države, ki podpirajo terorizem, tvegajo, da bodo postale žrtev zla, ki ga spodbujajo".

V napadih na iranski parlament in mavzolej ustanovitelja sodobnega Irana, ajatole Homeinija, je bilo v sredo po zadnjih podatkih ubitih 13 ljudi, več kot 40 jih je bilo ranjenih. Gre za prve napade v Iranu, za katere je odgovornost prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.

Trump že nekaj časa vztraja, da Iran podpira terorizem ter grozi z odstopom ZDA od sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015.

Washington je sicer napade v Teheranu obsodil, obenem pa se je v senatu nadaljevalo sprejemanje zakonodaje, ki bo omogočila uvedbo novih sankcij proti Iranu, med drugim tudi zaradi, kot piše v zakonu, "podpiranja mednarodnega terorizma".

Iran sicer vztraja, da je za podpiranje in širitev skrajnežev, med njimi tudi IS, odgovorna njegova regionalna tekmica Savdska Arabija, sicer tudi tesna zaveznica ZDA.